Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

1. Az 51. § (1) bek. szerint az adóalany az alanyi adómentességet az adóév végéig választhatja. A (2) bekezdés szerint az alanyi adómentesség megszűnik, ha az adóalany tényleges bevétele meghaladja az alanyi adómentességre jogosító összeghatárt.
Az egyéni vállalkozó esetében arról van-e szó, hogy
– a tevékenysége megkezdésekor (49. § (1) bek.), valamint a tevékenység folytatása során (51. § (1) bek.) az alanyi adómentesség választásánál az erre való jogosultságát a teljesítés szerinti (kiszámlázott) bevételei alapján állapítja meg,
– az alanyi adómentességre való jogosultságának a megszűnését viszont az 51. § (2) bekezdésének megfelelően, a tényleges (átvett, jóváírt) bevételek alapján kell vizsgálnia,
vagy pedig tényleges bevétel alatt az egyéni vállalkozó esetében akár az adómentesség választása, akár az adómentesség megszűnése kapcsán a teljesítés szerinti bevételt kell alapul venni?

2. Ha a jogszabály szerint emelkedik az alanyi adómentességre jogosító összeghatár, akkor az ennek való megfelelést a tevékenységét folytató egyéni vállalkozó esetében a teljesítés szerinti, vagy a tényleges bevétel alapján kell megállapítani?