Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Cégünk belföldi kft., amely minőségellenőrzési, utómunkálati „controll-rework” tevékenységet végez Magyarországon EU-s székhelyű megrendelők részére. A termék aztán Magyarországi cégekhez kerül további felhasználásra. Cégünk az APEH tájékoztatása alapján ezt a tevékenységet: termékhez kötődő szakértői tevékenységnek minősítette, és mivel nem tudjuk igazolni, hogy az áru Magyarországot elhagyja, belföldi szolgáltatásként áfát számítunk fel utána. Ezt az áfát külföldi partnereink később a vonatkozó kormányrendelet alapján majd az APEH-tól visszaigényelhetik. Partnereinknek ez a gyakorlat állandó problémát okoz, ugyanis szerintük a többi EU-tagállamban ha mi pl. egy német cég áruját munkáljuk meg, az áfa szempontból úgy számít, mintha azt Németországban végezték volna. ( Ezt „Reserve-change Verfahren” megoldásnak tekintik.) Ezért aztán az általunk felszámított áfát nem hajlandók kifizetni.
Helyes-e a mi eljárásunk? Ha tényleg helyesen járunk el, létezik-e valamilyen hivatalos (pl. a kormányzati portálon) angol nyelvű tájékoztatás, amelyet bármely külföldi partnerünk elérhet és hitelesnek elfogad?