Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szerkesztőség!

Az áfa törvény 120.§-sa alapján az adóalany az általa fizetendő adóból levonhatja azt az adót, amelyet termék beszerzéséhez, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy másik adóalany rá áthárított.

  1. kérdésként merül fel, hogy ha egy vállalkozás tegyük fel 1-2 évig nem végez bevételszerző tevékenységet, akkor ezen időszak alatt felmerült igénybe vett szolgáltatások után úgymint például közüzemi számlák és könyvelési díj áfa tartalmát levonásba helyezhetik-e a tárgyidőszaki bevallásokban (havi vagy negyedéves)?
  2. az első kérdéshez kapcsolódóan további kérdésként merül fel, hogy az adózó helyesen jár-e el akkor, ha az áfa törvény 153/A § (1) b) pontja alapján figyelemmel az érvényesíthetőségi időkorlátra egy későbbi adómegállapítási időszakban helyezi levonásba ezeket az összegeket, amikor már fizetendő áfa is bevallásra kerül (göngyölített áfa)? 

köszönettel:

Kuburczik Zoltán