Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A következő ügylettel kapcsolatban kérném a segítségüket:

Megbízóm többlakásos lakóingatlanban kialakítandó lakások felépítését és értékesítését végzi az alábbiak szerint:

– az építési telek vevőre eső tulajdonihányada külön adás-vételi szerződés keretében kerül értékesítésre vevő részére.
– a felépülő lakáshoz tartozó építésiengedély külön megállapodás keretében átadásra kerül a vevő részére.
– külön vállalkozási szerződés keretében a vevő megbízza az eladót a megvásárolt lakás felépítésére (emelt szerkezetkész állapot elérésében állapodnak meg).

Minden különálló szerződésből kitűnik, hogy az eladó a felépülő társasház pontosan melyik lakását kívánja megvásárolni, tehát ebből a szempontból nem bír relevanciával, hogy hány szerződés kerül megkötésre.

A lakások megfelnek az Áfa tv. 3. sz. melléklet I. rész 50. és 59. pontjaiban nevesített lakásnak.

Kérdésem az lenne, hogy az ügylet az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont ja) alpontot is figyelembevéve kezelhető-e egy kedvezményes adózású termékértékesítésként?

Tehát a telek értékesítése után is 5% áfa számítható-e fel?

A felek polgárjogi akarata egyértelműen egy lakás átadására irányul. Adójogi szempontból sem gondolom, hogy két külön termékértékesítés valósulna meg tekintettel arra, hogy a lakás és az ahhoz tartozó földrészlet csak együtt vásárolható meg, külön-külön azok nem kerülnek értékesítésre.

Tekintettel az EUB C-425/06, C-572/07, vagy akár a C-349/96 ügyekre is (ebből a szempontból vizsgálva) az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján az ügyletet egy ügyletként kezelném, tehát a kedvezményes áfakulcsfelszámítása helyénvaló, de akár a 65. § szerinti főszabály alapján is, hiszen az épület és a hozzátartozó földrészlet egymástól elválaszthatatlanok.

Illetve jól gondolom, hogy figyelemmel az Áfa tv. 259. § 12. pontjára, ha garázs kerül értékesítésre és a hozzátartozó földrészlet (tulajdoni hányad), akkor itt a 27% áfakulcs alkalmazandó a földrészletre vonatkozóan is?

Miben változna a véleményük, hogy ha az Áfa tv. 3. sz. melléklet I. rész 51. pontja szerinti egylakásos lakóingatlan kerülne értékesítésre a fenti konstrukcióban (vagyis egy családi ház)?

Illetve miben változna a véleményük, ha a telket egy másik vállalkozás értékesíti, mint aki a lakás felépítését vállalja, viszont a két vállalkozás egymástól nem független felek? (Egy magánszemély mindkét társaságban 50-50%-os részesedéssel bír)