Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk társasházat épít, melyben 150 m2 alatti alapterületű lakások kerülnek kialakításra. A lakásokhoz tárolókat és teremgarázst is kialakítanak. A lakások beépített bútorokkal, háztartási gépekkel kerülnek értékesítésre, egy előre meghatározott, szerződés szerinti műszaki színvonalon. A lakások vevőinek továbbá szerződésmódosítás alapján lehetősége van arra, hogy további, magasabb műszaki színvonalú kialakítást kérjenek, továbbá egyéb berendezési tárgyakat is megrendeljenek a vételár módosításával, de külön meghatározott ellenérték fejében. Az eladó a további eszközöket, a magasabb fokú műszaki kialakítást a lakás átadásakor, annak részeként, azzal egyidejű teljesítés során – mint a lakás komplex kialakításának, átadásának része – adja át használatba a vevőnek. A vevő és az eladó az adásvételi szerződésben (és annak módosításában) abban állapodik meg, hogy a lakóingatlant a szerződés szerinti beépített és nem beépített berendezési eszközökkel adja át, vagyis az adásvételi szerződés csak abban az esetben teljesül, ha az eladó a szerződésben felsorolt eszközökkel együtt adja át a lakóingatlant.

Kérdésünk, hogy ha a lakóingatlant a beépített bútorokkal, gépekkel (pl. beépített szekrény, konyhabútor, beépített tűzhely, mosogatógép, klímaberendezés, fűtőtestek, világítótestek, árnyékoló) együtt kerül értékesítésre, úgy a teljes vételárra vonatkozóan alkalmazható e az 5%-os adókulcs? Számlázható e egyben a vételár a kedvezményes adókulccsal vagy meg kell e bontani a vételárat 5%-os és 27%-os áfakulcsra? Utóbbi esetben mely adókulcs mely tételekre alkalmazható?