Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelünk Magyarországon bejegyzett ún. off-shore kft. amelynek tulajdonosa egy amerikai cég. A társaság fő tevékenysége nemzetközi szállítmányozás. Ügyfelünknek, mint anyacégnek van egy csaknem 100%-os tulajdoni hányadban lévő leányvállalata, amely egy unión kívüli országban bejegyzett kft.
Az off-shore kft. különböző nyugat-európai cégek megbízásából végez, illetve közvetít szállításokat ezen unión kívüli országból más európai országokba, Magyarország érintése nélkül. A szállítások nagy részét ügyfelünk leányvállalata végzi saját kamionjaival, majd a szállítások ellenértékét ügyfelünk felé leszámlázza.
Ügyfelünk szerződést kötött egy nemzetközi üzemanyag-forgalmazó céggel, melynek értelmében feltölthető kártyákat kapott, amelyekkel Európa-szerte bármely, a hálózathoz tartozó benzinkútnál tankolhat. Ügyfelünk ezen kártyákat a leányvállalatának – az unión kívüli országban bejegyzett kft-nek – átadta, így az ő kamionjaik tankolásáról a számla ügyfelünk felé kerül kiállításra, melyet az üzemanyag-forgalmazó cég központilag számláz ki időközönként, összesítve a számlában az összes tankolás adatait, kártyánkénti és tankolásonkénti kimutatással alátámasztva.
Az üzemanyag-forgalmazó cég által kiállított üzemanyag-számlák azonban nettó összeget tartalmaznak, mivel ügyfelünk illetőségigazolással alátámasztotta, hogy társaságuk Magyarországon bejegyzett kft.
Kérdéseink az alábbiak:
– Milyen áfa-fizetési, -levonási illetve -bevallási kötelezettség terheli ügyfelünket az üzemanyag-számlákkal kapcsolatban: egyrészt amelyet az üzemanyag ellátó cégtől mint szállítótól kap, másrészt a leányvállalat felé továbbszámlázott üzemanyagköltségek okán?
– Milyen bizonylatolási kötelezettségek merülnek fel a számlák elszámolása és a leányvállalat felé történő számlázással kapcsolatban?
– Helyesen jár-e el ügyfelünk, amikor az üzemanyagkártyákat a leányvállalat használatába adja?