Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy Kft tulajdonosa szántó föld tulajdonjogával rendelkezik. Erre a szántóföldre – végleges, más célú hasznosítás címen a Kft, mint igénybe vevő építési engedélyt kapott műhelycsarnok, udvar és parkoló céljára, az illetékes járási hivataltól.

Kérdéseink az alábbiak:

  • fent írtak alapján köthet e ingatlan bérbeadásra szerződést a tulajdonos a kft-vel, még így szántóföld állapotában mely alapján bérleti díj kerülne kifizetésre?
  • A beruházásnak ebben az állapotban már a Kftnél bejelenthető – e telephelyként a terület?
  • a csarnok üzemeltetéséhez villamosenergia fejlesztés szükséges az NKM részletes felmérése és tájékoztatása alapján, mely közel 5 mFt összegű kiadás (csatlakozási díj, és a csatlakozáshoz kapcsolódó tervezési és kivitelezési díjai). Továbbá, a Kft mobil csarnokot ruházna be 30 mFt -os nagyságrendben, ezt állítaná fel a telekre. Mindkét beruházás után beruházási kedvezményt kívánnak igénybe venni, továbbá az áfa levonási joggal is élni kívánnak.

Kérdésünk: A projektnek ebben a szakaszában ez helyes eljárás-e, tehát levonható-e az áfa, és beruházási kedvezmény jogosan igénybe vehető a csarnok beszerzés és a villamosenergia fejlesztés után, attól függetlenül, hogy jelenleg még termőföld besorolásról beszélünk, és a telek nem lesz soha a Kft tulajdona?

Válaszukat előre is köszönjük!