Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértők!

5 évvel ezelőtt alapított társaságot (Kft) az alápítást követő 3 hét múlva ügyfelem megvásárolta. A Cégnyílvántartás szerinti adatok alapján az apportot képviselő ingatlan 25 millió Ft értékben volt bejegyezve.

A megvásárlást követően a tárgyi eszközök között a 25 milliós érték szerepelt, melyből évente az értékcsökkenést vettük számba. Most 2018-ban szeretné megszüntetni a céget és ekkor derült ki, hogy üzletrész adás-vételi szerződés köttetett 5 évvel ezelőtt, melyben 37 millió Ft-os érték lett megjelölve. Ingatlan felértékelésről tudomásunk nem volt, az ingatlan értékét a Cégbíróságon bejegyzett értéken könyveltük.

Kérdésem az, hogy mit lehet és szükséges tenni a jelenlegi helyzetben?

– Az üzletrész adás-vételi szerződésben szereplő értéket üzleti v. cégértékként be kell-e könyvelni? Ha igen, akkor visszamenőlegesen szükséges-e?

– A piaci érték meghatározásához elegendő-e az üzletrész adás-vételi szerződésben foglalt összeg?

– Évenkénti ingatlan értékelés nem történt, a könyvelés nem követte az esetleges értékelést.

– Most megszűntetés végett ingatlan-szakértői véleményt kértünk. Az ingatlan könyvekből való kivezetése értékesítésnek minősül, így egyéb bevétel keletkezik és társasági adó fizetési kötelezettség keletkezik.

Tekintettel arra, hogy ügyfelem a magasabb vételárat már a társaság szerzésekor kifizette, így sérelmezi a társasági adón keresztüli újboli adófizetést.

Kérném Önöket, hogy válaszukat mielőbb megadni szíveskedjenek, hogy az esetleges korrekciókat még meg tudjuk tenni.

Köszönettel