Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy magánszemélyekből álló – 3 fő – kft. alapításkori törzstőkéje 3.000.000 Ft. A tulajdonosok egyenlő tulajdoni aránnyal rendelkeztek. 2004. évben az egyik tulajdonos kilépett, így a kft. visszavásárolta az üzletrészt. Az üzletrész névértéke csak tájékoztató adatként szerepel a mérlegben – nem könyvelt tétel – a forrásokban, a visszavásárlási érték pedig az eszközök között a saját üzletrészekre lett könyvelve. Kapcsolódó tételként az szja- kötelezettség is rendezésre került, valamint az eredménytartalékból a lekötött tartalékba került a visszavásárlási érték. Én úgy ítélem meg, hogy a fenti könyvelések jók, de azért megerősítést kérnék.
A visszavásárolt üzletrész megszüntetésének ahhoz a módjához, hogy a tagoknak térítés nélkül átadja a társaság, milyen dokumentumok kellenek? A könyv szerinti érték kivezetésének könyvelése a rendkívüli veszteségre történik? Milyen adóvonzata lesz az utóbbi gazdasági eseménynek (a visszavásárolt üzletrész megszüntetésének)? A lekötött tartalékot a térítés nélküli átadást követően kell megszüntetni?