Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy kft-nek 5 millió forintos a törzstőkéje, saját tőkéje 331 millió forint, két magánszemély a tag. Az egyik tag felajánlotta üzletrészét (1.950 EFt névérték) megvételre a másik tagnak, valamint a kft-nek. A tag nem élt elővásárlási jogával, a kft. azonban a 1.500 EFt névértékű üzletrészt visszavásárolta 106 millió forintért. A fennmaradó 450 EFt névértékű üzletrészt egy másik kft. vásárolta meg.
A kft. a visszavásárolt üzletrészt valószínűleg nem tudja értékesíteni, így azt a társasági tv. szerint 1 éven belül be kell vonni. Ekkor a kft-nél a névérték és a visszavásárlási érték közötti különbözet (104,5 MFt) rendkívüli ráfordításként jelentkezik.

A különbözet (104,5 MFt) a társasági adó alapját növelő tétel lesz-e? A társasági adóról szóló törvény adóalapot növelő tételek felsorolásában ez nem található. Amennyiben adóalap-növelő tétel, kérem, jelöljék meg, hogy mely jogszabály alapján.