Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy összetett kérdéssel fordulok Önökhöz.
Adott egy cég, aki hosszú évek óta szolgáltatásokat (megrendelő) vett igénybe a vállalkozótól.
Évek múltán kiderült, hogy a vállalkozó túlszámlázott több tételt, amelyek a nagy tételszám miatt nem tűntek fel az egyes számlákon.
A felek között elszámolási vita keletkezett, és a korábbi túlszámlázások miatt a megrendelő nem fizette ki a vállalkozó legutolsó teljesítésekről kiállított számláit, két okból:
Egyrészt ezek is tartalmaztak némi túlszámlázást (vagy nem világos tisztázatlan elszámolást), másrészről pedig a korábban a megrendelőt ért kárt be is akarta számítani.
Az ügyből per lett, a vállalkozó beperelte a megrendelőt a ki nem fizetett számlákért. A vállalkozó a pert jogerősen elvesztette, mert nem tudta bizonyítani a számlák összegének helyességét. A Válaszott bíróság ítéletét 2017. november hónapban vette át a megrendelő, melyben „Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.” szerepelt.

A szolgáltatások ÁFA tartalmúak voltak. A ki nem fizetett számlákat a megrendelő befogadta, az ÁFA-t levonta. Ezt azért tette, mert a vállalkozó nyújtott szolgáltatást a megrendelőnek – bár a számlák túlszámlázás és műszakilag nem világos tartalmuk miatt összegszerűségben lettek vitatva.
További információ, hogy a vonatkozó számlák alapjául szolgáló vállalkozói szolgáltatásnyújtás ténye nem volt vitatott csak az elszámolás pontossága és összegszerűsége. Az ítélet nem állapította meg, hogy ne lett volna szolgáltatásnyújtás, mindössze azt, hogy a vállalkozó nem tudta megfelelően bizonyítani, hogy pontosan miért pont ennyivel tartozik neki a megrendelő, ezért veszítette el a pert.

A kérdések:
1. A jogerős ítélet alapján van-e teendő a befogadott számlákkal? Vissza kell-e küldeni sztornózásra annak ellenére, hogy volt bizonyos szolgáltatásnyújtás?

2.Helyesen jár-e el a megrendelő, ha a számlák ÁFA tartalmát korábban (2013.évben) levonta s ezt nem önellenőrzi most? Ha nem, s kell önellenőrizni, akkor ezt 2017. novemberi áfa időszakban vagy az eredeti 2013.évre kell megtennie?

3. A jogerős ítélet alapján a vállalkozó által már többé be nem hajtható számlák nettó vagy bruttó értékét kell egyéb bevételként könyvelni a megrendelőnél, s ezt 2017.évben vagy 60 nappal később kell megtenni, s ekkor ez már 2018.évre vonatkozna figyelemmel arra, hogy a választottbíráskodásról szóló 1994. évi LXXI. törvény 55. §-a szerint az ítélet kézbesítésétől számítva 60 napos jogvesztő határidő áll rendelkezésére bármely félnek, hogy a választottbírósági ítélet érvénytelenítésére, mint rendkívüli jogorvoslatra. (A megrendelő mérlegkészítésének időpontja 2018.02.28.)