Végkielégítés különadója


Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy munkavállaló munkaviszonya felmentéssel megszűnt és 8 havi végkielégítésre jogosult. Arról tájékoztatták, hogy mivel rendvédelmi szervnél dolgozott a felmentési időre jutó összeg és a végkielégítés különadó köteles jövedelem. A különadó alapba beszámító összeg az elszámolás szerint 5.038.064 Ft összesen, melyből 3.070.378 Ft-ot tekintettek különadó alapnak. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a 2010. évi XC. törvény 9. § (3) b) pontját lehet-e alkalmazni és így a kapott összeg 3.500.000 Ft feletti része után kell megfizetni a különadót? Amennyiben nem, milyen jogszabály vonatkozik a 3.500.000 Ft-tól eltérő (1.696.822 Ft) mentesített összeg alkalmazására?

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

2016. 02. 29-i dátummal a tárgyban – Kovácsné Álmosdy Judit tollából – megjelent cikkből idézek:

„Nem vonatkozik a különadó fizetési kötelezettség arra a magánszemélyre, akinek a jogviszonya megszűnését követő naptári naptól a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott saját jogú nyugellátás, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balett-művészeti életjáradék vagy átmeneti bányászjáradék kerül megállapításra.

A magánszemélyek különadója alkalmazásában saját jogú nyugellátásnak minősül a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény alapján megállapított rokkantsági ellátás és rehabilitációs ellátás is.

Ez a szabály azt jelenti, hogy amennyiben a jogviszony megszűnését követő napon rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás kerül megállapításra, akkor a magánszemélynek nem kell különadót fizetnie. E rendelkezést a 2013. december 31-étől megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.”

Kormányzati szolgálati jogviszonyom 2017. május 5-én felmentéssel megszűnt, a munkáltatóm hét havi végkielégítést állapított meg. 2017. május 6. napjától rokkantsági ellátásban részesülök a jogerős Kormányhivatali határozat értelmében (egészségi állapot mértéke 58 %, minősítési kategória: B2, felülvizsgálat nem javasolt. Az öregségi nyugdíj korhatárt idén decemberben érem el.).

Kérdésem az, hogy a cikkben foglaltaktól eltérően jogosan vonta-e le munkáltatóm a végkielégítés után fizetendő különadót a 2010. évi XC. tv. II. fejezet 9. § (1) bekezdésére hivatkozva? (Sehol nem találok jogszabályi hivatkozást, ami megerősítené az idézet 2. bekezdésében foglalt kitételt, miszerint „… A magánszemélyek különadója alkalmazásában saját jogú nyugellátásnak minősül a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény alapján megállapított rokkantsági ellátás és rehabilitációs ellátás is. …”