Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy bt. alkalmazottja 2002. január 1-jétől 2003. december 31-ig volt a bt-nél munkaviszonyban. 2004. augusztusában 2002. július 1-jétől visszamenőlegesen nyugdíjba helyezték, így visszamenőlegesen megkapta a nyugdíjjárulékot (kamatokkal együtt).
Hogyan kell az önellenőrzeseket és a visszaigényléseket lefolytatni?
1. A nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál önellenőrizni kell a Nyenyi lapokat?
2. Az egészségbiztosítónál önellenőrizni kell a bejelentesek jogcímét?
3. Az APEH-tól vissza kell a bt-nek igényelnie a munkavállaló által befizetett nyugdíjbiztosítási járulékot, visszaigényelhető-e a munkavállaló egészségbiztosítási járuléka is (mivel a nyugdíj folyósítása nem szünetelt, csak még nem fizették ki, hiszen végül kamatosan kapta meg a munkavállaló), visszaigényelhető-e a munkavállalói járulék? Mi van ilyenkor a társaság által fizetett szakképzési hozzájárulással, egészségbiztosítási járulékkal és nyugdíjjárulékkal?
4. Milyen igazolást kell kiállítania a volt munkáltatónak az APEH-tól visszaigényelt pénz kifizetésekor a volt dolgozójának?
5. Kell-e a volt munkáltatónak az általa 2003. évről beküldött M30-as nyomtatványt önellenőriznie, ha igen, milyen nyomtatványon?
6. Kell-e a már nyugdíjas volt munkavállalónak az szja-bevallását önellenőriznie, ha igen, milyen határidővel? Van-e más teendő?