Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy ingatlanos társaságot két külföldi magánszemély hozott létre. „A” külföldi magánszemély, aki a társaság üzletrészeinek 30%-val rendelkezik, és „B” külföldi magánszemély tag, aki a társaság üzletrészeinek 70%-val rendelkezik. (nem közeli hozzátartozók, egymástól teljesen független magánszemélyek). A társaság él elővásárlási jogával és megvásárolja „A”-tól a 30%-nyi üzletrészét.

Kérdés: keletkezik-e illeték fizetési kötelezettsége a társaságnak, vagy „B” magánszemély tagnak az Itv. 18.§ (2) h) pont alapján? Ha igen, akkor az illeték alapja az ingatlanok forgalmi értékének mekkora aránya lesz?

A társaság társasági szerződése szerint a visszavásárolt saját üzletrészt a társaságnak 1 éven belül el kell idegenítenie. A társaság úgy dönt, hogy az „A” magánszemélytől visszavásárolt saját üzletrész a törzstőke leszállítás szabályai szerint bevonásra kerül. Ezzel a társaság tőkéje csökken, „B” tag, aki eddig a társaság üzletrészének 70%-át tulajdonolta, a társaság 100%-os tulajdonosává válik. De „B” tag új vagyoni betétet nem szerez, csak megtartja azt, ami korábban is a tulajdonában volt.

Kérdés: keletkezik-e illeték fizetési kötelezettség „B” tagra vonatkozóan, az Itv. 18.§ (2) h) pont alapján, ha igen, akkor az illeték alapja az ingatlanok forgalmi értékének mekkora aránya lesz?