Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az alábbi kérdés helyes számviteli elszámolásban kérném a segítségüket:

Egy Társaság „megvásárolt” egy szolgáltatásnyújtásra vonatkozó szerződést egyik partnerétől. Ez alapján a jövőben Ő lesz jogosult ezen szolgáltatásnyújtására. A szerződés átruházása visszterhesen történt.

Elszámolhatja-e az immateriális javak között vagyoni értékű jogként az összeget vásárlás évében?

A szerződés határozatlan időre szól és a partnernek 30 napos felmondási ideje van.

A 73/2007. Számviteli kérdés szerint abban az esetben számolható el csak immateriális jószágként ha,

– a vevői kör eladásáról kötött szerződés tartalmazza azt a (többéves) időszakot, amelynek során a vevői kör eladója tartózkodik az érintett vevőkkel üzleti kapcsolatba lépni,  (esetünkben a szerződésben nincs ilyen kitétel) és

– a vevői kör vevőjének a vevői kör egyes tagjaival (a szolgáltatás igénybe vevőivel) a szolgáltatásnyújtásról kötött szerződései ezt alátámasztják (tehát a szolgáltatás igénybevételét egy meghatározott időszakra szerződésben garantálják). Ennek hiányában a jog tartalma értelmezhetetlenné válik, hiszen ekkor nincs garancia arra, hogy a vevő az új cég szolgáltatását veszi igénybe.

Esetükben a határozott időszak miatt nem garantálható a szerződés szerinti szolgáltatásnyújtás, de az átruházáskor a Társaság úgy tervezi, hogy hosszú távon fogja szolgálni a vállalkozás működését, ami viszont a befektetett eszközök közötti elszámolását támasztja alá.

Hogyan történik a szerződés ellenértékeként fizetett összeg elszámolása a magyar számviteli törvény szabályai alapján a fenti esetben?