Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértők!

Bt. végelszámolással kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.

A kérdéses Bt. a régi KATA tv. hatálya alá tartozott azonban 09.01.-el a Számv. tv. és a Tao. tv. hatálya alá került vissza. A Bt. a végelszámolásáról döntött szintén 09.01-el. A végelszámolás időszaka alatt csak veszteség keletkezett. A kérdéseim az alábbiak:

  • A Bt. beltagja volt bejelentve kisadózóként a vállalkozásba. A tagok vagyoni hozzájárulást teljesítettek egyforma mértékben. A vagyonfelosztási javaslat szerinti vagyon kiadásakor csak a beltagra jutó vállalkozásból kivont jövedelem lesz adómentes, míg a kültagot a vagyoni hozzájárulását meghaladó jövedelem után adókötelezettség terheli? Annak ellenére, hogy amikor KATA alá kerültek osztalék utáni adót kiváltó adót kellett vagy kellett volna fizetniük tekintet nélkül arra, hogy melyik tag működött közre? /régi KATA tv. 9. § (2), 26. § (6), Szja tv. 28. § (1) g)/
  • Előző kérdésemre adott válasz módosul-e akkor, ha a kültag a kisadózó beltag mellett munkaviszonyban látott el feladatokat (az adóév utolsó napján: 08.31.)? A régi KATA tv. által használt „tagi jogviszonyba” bele lehet-e érteni a munkaviszonyt?
  • Önök szerint „adózatlan” eredménytartalék lesz-e a nyitó mérlegben a tárgyi eszközök KATA alá kerüléskori könyvszerinti értéke, annak ellenére, hogy nem volt pozitív eredménytartalék (és más adóalapot jelentő tétel sem) áttéréskor. A „csökkentő tételként elszámolt” (régi KATA tv. 26. § (7)) szófordulatból kiindulva én szerintem, ha nem volt mit csökkenteni az osztalék utáni adót kiváltó adó alapjánál, akkor nem is lehet most „adózatlan” eredménytartalék. /régi KATA tv. 26. § (1)/
  • Ha a kültagnak nem lehet adómentesen a vagyont kiadni a válaszok alapján, akkor a 2208M-04 lap 312-es sorába kell a kiadandó vagyont és a vagyoni hozzájárulását feltüntetni, míg a 05 lap 330-as sorába a levont adóelőleget, a 07 lap 385-ös sorában a jövedelmet (mint adóalapot)?
  • Illetve jól gondolom, hogy ha a válaszaik alapján a kisadózóként be nem jelentett tag a megszűnésre tekintettel adóköteles jövedelmet szerez, akkor tekintettel a régi KATA tv. „részesedése alapján arányosan jutó” szófordulatra nem megoldás, ha a kisadózóként bejelentett tag a társasági szerződés és a vagyonfelosztási javaslat alapján jogosult a társaság vagyonára, legalábbis a jelentős részére? Illetve igaz ez az osztalék esetére is, ha a végelszámolás időszaka alatt erről döntenének? A régi KATA tv. 26. § (6) bekezdése az ilyen megoldások kiküszöbölésére szolgál, mivel mindig csak a kisadózó tag a részesedése arányában lesz jogosult adómentesen az osztalékra, a vállalkozásból kivont jövedelemre, nem pedig a társasági szerződés vagy a vagyonfelosztási javaslat szerinti arányban?!
  • Hogyan alakul a kisadózóként be nem jelentett tag ’08-as bevallása abban az esetben, ha a vagyonfelosztási javaslatban kötelezettség esik rá, mely meghaladja a rájutó vagyont és nem lehet neki adómentesen vagyont kiadni a válaszok alapján? 

Válaszaikat köszönöm szépen!