3 milliárddal többet szán a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

48,6 milliárd forinttal, rekordmértékben támogatja a kormány idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

2010-ben a megváltozott munkaképességűek csupán 18 százaléka dolgozott, ma ez az arány 44 százalék. Mindemellett január elsejétől megszűnt a megváltozott munkaképességűek úgynevezett jövedelmi korlátja, így a megváltozott munkaképességűek bármilyen mértékű munkabér mellett jogosultak a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra – jelentette ki a szociális ügyekért felelős államtitkár, Fülöp Attila, a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató XII. kerületi Bake My Day pékségnél megtartott szombati sajtótájékoztatón.

Jelenleg 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, döntő többségük piaci körülmények között, illetve 394 társaság veheti igénybe a támogatást szerződés alapján.

A legfrissebb, novemberre vonatkozó foglalkoztatási adatok szerint közel 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, vagyis csupán 26 ezerrel kevesebben, mint a járvány előtt, az elmúlt év hasonló időszakában. Ez azt mutatja, hogy a kormány jó úton halad azon ígéretének betartása felé, hogy a munkahelyeket nem csak megőrizni szeretné, hanem még több munkahelyet teremt, mint amennyit tönkretesz a vírus – mondta Fülöp Attila.

Takács Zoltán, a pékség társtulajdonosa közölte, hogy a pékség mellett takarító üzletágat és call centert is működtet a cégük, és mindhárom üzletágban legalább 50 százalékban, de van ahol 100 százalékban megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. Nem csupán háttérmunkákat bíznak rájuk, hanem komoly feladatokat kapnak, a többi között pékek és szakácsok.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


A munkába járás költségtérítése
2021. április 5.

A munkáltató köteles megtéríteni azt a költségét, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 51. § (2) bekezdés]. Ilyen, a munkaviszony teljesítésével kapcsolatban indokoltan felmerülő költség a munkába járással kapcsolatos utazás is, amelynek költségtérítését a 39/2010 (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza.