3 milliárddal többet szán a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására


48,6 milliárd forinttal, rekordmértékben támogatja a kormány idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

2010-ben a megváltozott munkaképességűek csupán 18 százaléka dolgozott, ma ez az arány 44 százalék. Mindemellett január elsejétől megszűnt a megváltozott munkaképességűek úgynevezett jövedelmi korlátja, így a megváltozott munkaképességűek bármilyen mértékű munkabér mellett jogosultak a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra – jelentette ki a szociális ügyekért felelős államtitkár, Fülöp Attila, a csökkent munkaképességűeket foglalkoztató XII. kerületi Bake My Day pékségnél megtartott szombati sajtótájékoztatón.

Jelenleg 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, döntő többségük piaci körülmények között, illetve 394 társaság veheti igénybe a támogatást szerződés alapján.

A legfrissebb, novemberre vonatkozó foglalkoztatási adatok szerint közel 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, vagyis csupán 26 ezerrel kevesebben, mint a járvány előtt, az elmúlt év hasonló időszakában. Ez azt mutatja, hogy a kormány jó úton halad azon ígéretének betartása felé, hogy a munkahelyeket nem csak megőrizni szeretné, hanem még több munkahelyet teremt, mint amennyit tönkretesz a vírus – mondta Fülöp Attila.

Takács Zoltán, a pékség társtulajdonosa közölte, hogy a pékség mellett takarító üzletágat és call centert is működtet a cégük, és mindhárom üzletágban legalább 50 százalékban, de van ahol 100 százalékban megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. Nem csupán háttérmunkákat bíznak rájuk, hanem komoly feladatokat kapnak, a többi között pékek és szakácsok.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. december 2.

Kibővítették a vállalkozások munkaerő támogatását

December 1-jétől a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek után is igényelhető a kilencven napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás a Vállalkozások munkaerő támogatása programban – emlékeztetett Bodó Sándor. A kiterjesztés mások mellett pályakezdők, kisgyermeket vagy hozzátartozót gondozók, tartósan munkanélküliek számára teremt lehetőséget az elhelyezkedésre – tette hozzá a minisztérium csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.