Nyílt levélben kérnek érdemi válságkezelést a szakszervezetek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) közösen fogalmazott nyílt levelet, amelyben a megélhetési válságra hívják fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét, s javaslataik figyelembe vételével követelik a mielőbbi intézkedést, derül ki az Adó Online-nak küldött közleményükből.

A dolgozók és szakszervezeteik Európa-szerte követelik egy hat pontos, a válság leküzdését és a munkavállalókért működő gazdaság létrehozását célzó terv elfogadását – olvasható a nyílt levében. Az állam- és kormányfők pénteki informális találkozójára tekintettel felszólítjuk a Kormányt – áll a nyílt levében –  hogy helyezzen nyomást az Európai Unióra az alábbi, sürgős intézkedések meghozatalára:

  1. Béremeléseket, amelyek elérik a megélhetési költségek növekedésének mértékét, és a termelésből igazságos részesedést jelentenek a munkavállalók számára! A kollektív tárgyalásokat elő kell segíteni, mivel a kollektív egyeztetés a leghatékonyabb eszköze az igazságos bérezés és a fenntartható gazdaság kialakításának.
  2. Támogatást azoknak az embereknek, akik küzdenek a számláik, lakbérük kifizetésével és azzal, hogy ételt tegyenek az asztalra! Az élelemhez és a meleg otthonhoz való jog alapjog, amelyet meg kell védeni. A szegénységben élőktől nem várható el, hogy megfizethetetlen számlákat fizessenek. Ne lehessen senkinek az otthonában lekapcsolni az energiaszolgáltatást!
  3. Ársapkákat, különösen az energiaszámlák költségeire, valamint az energia- és más vállalatok túlzott nyereségére kivetett szigorú adókat! A válsággal kapcsolatos spekulációk elkerülése érdekében egyéb intézkedések, például az osztalékfizetések visszaszorítása és az élelmiszerárakkal kapcsolatos spekuláció megakadályozása szükséges.
  4. Nemzeti és európai válságellenes intézkedéseket a jövedelmek és a munkahelyek védelmére az ipari és a szolgáltatási szektorokban, valamint a közszférában! Ehhez az állások és a jövedelmek védelmére, valamint szociális intézkedések meghozatalára is szükség van.
  5. Az EU energiapiacának működését át kell alakítani! Ismerjük el, hogy az energia közjó. A válság kiváltó okai például a zöld energiába történő befektetések hiánya és a privatizáció. Fektessünk a valós okok kezelésébe!
  6. Legyen helyük a szakszervezeteknek a válságkezelésben, a különböző intézkedéseket tervezzük és hajtsuk végre a szociális párbeszéden keresztül! Ez a bevált módszer a válság sikeres kezelésére.

Kapcsolódó cikkek

2022. július 5.

A MASZSZ kemény minimálbér tárgyalásra készül

Megdöbbentek a szakszervezetek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentésén, miszerint inflációs időkben az ár-bér spirál kialakulását a bérek visszafogásával kell megakadályozni. Ez veszélyes üzenet a kormánytól, főként a minimálbér tárgyalások előtt – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség, olvasható az Adó Online-nak küldött közleményben.
2022. március 18.

Mozgósít a MASZSZ a pedagógus tüntetésre

Mozgósít a Magyar Szakszervezeti Szövetség: a pedagógusok melletti kiállásra, a szombati – március 19-ei – nagy kockásinges találkozóra hívja tagszervezeteit és tagjait, olvasható a szervezet Adó Online-hoz eljuttatott közleményében. A MASZSZ elnöke, Zlati Róbert úgy véli, a szolidaritási nyilatkozatokon túl most minden szakszervezetnek és minél több embernek személyesen kell megmutatnia, milyen az, ha összefogva állnak ki a jogtalanság ellen. A szövetség felszólítja a kormányt, halogatások, ígérgetések és látszategyeztetések helyett komolyan tárgyaljon a pedagógusokkal és figyeljen oda a követeléseikre.