A hét munkaügyi kérdése: bérpótlék

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 2.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jár-e bérpótlék akkor, ha a munkavégzés rendszeresen a munkanapokon 22 óra után, de 23 óra előtt (pl. 22.45-kor) fejeződik be? Össze kell számítani a napi 45 perceket vagy ezeket figyelmen kívül kell hagyni?


A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 141. § (1) bekezdése szerint a munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár.

A (2) bekezdés értelmezi a rendszeres változás fogalmát.

Eszerint az (1) bekezdés alkalmazásában a változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

Pótlékra jogosult a munkavállaló tehát, ha a beosztás szerinti napi munkaideje kezdete rendszeresen változik és a műszakpótlékra jogosító időben (18 óra és 6 óra között) végez munkát.

Ha pedig a munkavállaló munkavégzésének tartama csak részben esik a műszakpótlékra jogosító időre, a munkavállalót a pótlék arányosan illeti meg. A műszakpótlék mértéke 30%.

A kérdést dr. Mányai Nóra szakértőnk válaszolta meg.

Októbertől megújul a Lex HR!

Bővebb tartalommal, 48 színes oldallal, változatlanul magas szakmai színvonalon!

Lapozzon bele >>>


Kapcsolódó cikkek: