A hét munkaügyi kérdése: kell szerződést módosítani az új Mt. miatt?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 31.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2012. július 1-től kell módosítani a munkaszerződést az új Munka Törvénykönyve hatályba lépése miatt – ha érdemben nincs változás a munkaviszonyban? Egy egyszerű, szokványos, internetről is szabadon letölthető munkaszerződést is érintik a változások?


Önmagában az a tény, hogy 2012. július 1-én a 2012. évi I. törvény ( új Mt) hatályba lépett, nem teszi kötelezővé a meglévő munkaszerződések módosítását.

A hatálybalépését külön törvénycsomag, a 2012. évi LXXXVI . évi törvény (Mth.) szabályozza. Ennek fő szabálya (2. § (1) bekezdés) szerint az új Mt. szabályait – eltérő rendelkezése hiányában – a hatálybalépéskor fennálló jogviszonyokra is alkalmazni kell.

Következésképpen, ha egy munkaszerződés valamely rendelkezése 2012. július 1-én az új Mt. rendelkezésébe ütközik, azt úgy kell tekinteni, mintha nem is lenne.

Amennyiben a felek a kérdéskört fontosnak ítélik, azt hozzá kell igazítani az új Mt. szabályaihoz. (Erre a legtipikusabb példaként a változó munkahelyet szokták felhozni, amelynek kikötése az új Mt. értelmében érvénytelen.) Ha ezt nem teszik, a munkaszerződés érvénytelen rendelkezésére igényt alapítani nem lehet.

Erre való tekintettel tanácsolható, hogy még a legegyszerűbb formájú munkaszerződést is tekintsék át, s ha szükséges, közös megegyezéssel módosítsák.

A kérdést dr. Mányai Nóra szakértőnk válaszolta meg.


Kapcsolódó cikkek:


Így vehető igénybe a bértámogatás a kölcsönzött munkavállalók esetén
2020. június 5.

A kormány a munkaerő-kölcsönzés keretében dolgozókra is kiterjesztette a csökkentett munkaidőben (kurzarbeit) történő foglalkoztatás esetén igényelhető bértámogatást. Az intézkedés több ezer munkavállaló számára jelenthet megoldást, hogy a járvány miatt kialakult gazdasági visszaesés ellenére se veszítsék el munkájukat. A Prohuman munkaerő-kölcsönző összegyűjtötte a bértámogatás igénybevételének legfontosabb tudnivalóit. A meghosszabbított programra augusztus 31-ig adható be igénylés.