A koronavírus előttinél is kevesebben voltak az álláskeresők februárban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt tíz év legalacsonyabb februári értékét mutatja a regisztrált álláskeresők száma – jelentette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A 252 ezer fős szint érdemi javulást jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, és kedvezőbb a koronavírus hazai megjelenése előtti utolsó hónap adatánál is. A munkanélküliségi ráta 2010 óta a harmadára csökkent Magyarországon

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva kismértékben nőtt ugyan, ám egy év alatt közel 17 százalékkal csökkent az állás nélkül lévők száma. A regisztrált álláskeresők tavaly decemberi létszáma a második legalacsonyabb havi adat volt az elmúlt harminc évben. Az év első hónapjában pedig még sosem tartottak nyilván az idén januárinál kevesebb álláskeresőt. Az időjárás enyhülésével beindulnak a hideg évszakban kieső mezőgazdasági és építőipari munkák, a szezonális ingadozást követően így a következő hónapok bővülést hozhatnak a foglalkoztatásban.

álláskereső

A tartósabb tendenciák vitán felül előrelépést mutatnak, a munkaerőpiaci folyamatok már a vírusválság előttinél is erőteljesebb teljesítményről tanúskodnak – közölte az ITM, hozzátéve: közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ez a legmagasabb érték a rendszerváltás óta. A munkanélküliek aránya a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. 2010 elején jóval 600 ezer fölött alakult az álláskeresők száma.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: „A béremelések és a fiatalok szja-mentessége miatt egyre inkább megéri dolgozni Magyarországon. A kormány a többi között a Vállalkozások munkaerő támogatásával ösztönzi az álláskeresők elhelyezkedését. A programban már több mint 23 milliárd forintot igényeltek a hazai cégek. A kezdeményezésnek köszönhetően munkalehetőséghez jutók száma a napokban nőtt 40 ezer fő fölé.”

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Augusztusban 4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 2023 augusztusában 195 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt. 2023 augusztusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 709 ezerre emelkedett, a férfiak körében 22 ezer fős növekedés, a nőknél 10 ezres csökkenés volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2023. szeptember 28.

Háromszáz új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán a LEGO

A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját is bővíteni fogja és geotermikus projektet tervez – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Nyíregyházán.