Beelőzte a kormányt az Auchan?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Auchan 10 százalékos béremelésről állapodott meg a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ). A kormány is hasonló mértékű emelést tervezhet – írja a Népszabadság.


Az Auchan a hagyományos januári béregyeztetések előtt, már ősszel megállapodott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével eggy 4200 dolgozót érintő, 10 százalékos béremelésről. Az 1,2 milliárd forintos bérfejlesztést ráadásul azonnal érvényesíti, ezzel megnehezítve a versenytársak helyzetét, akik így szintén emelésre kényszerülhetnek.

Munkajogi kiskönyvtár sorozat

A munka díjazása – 2. átdolgozott kiadás – dr. Kártyás Gábor

Külföldiek magyarországi foglalkoztatása – dr. Ács Vera Judit

Munkajogi kárfelelősség a gyakorlatban – dr. Hanyu Henrietta

A láncok egyelőre arra várnak, hogy a kormány milyen mértékű szakmai minimálbér-emelést tervez és csak ennek ismeretében tennék meg ajánlatukat. A lap úgy tudja ugyanakkor, hogy a kormány az Auchanéhoz hasonló mértékű béremelésen gondolkozik, így az Auchan vesrenytársai sem halogathatják sokáig a bérfejlesztést – írja a Népszabadság. Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Mit tehet a munkaadó a munkahelyi ghosting ellen?

Számtalan esetet hallani arról, hogy a munkáltató a kiválasztási folyamat során visszajelzés nélkül tűnik el, vagy amikor a munkavállaló egyszerűen úgy vet véget a munkaviszonyának, hogy nem megy munkába többé – derül ki a Bán & Karika Ügyvédi Társulás elemzéséből.

2022. június 29.

A köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszonyra vonatkozó speciális korlátozások

Amennyiben megállapításra kerül, hogy a munkáltató köztulajdonban áll, akkor az általa létesített munkaviszonyokra néhány eltérő rendelkezést kell alkalmazni. Ezek az eltérések korlátozzák a felek szerződési szabadságát, megállapodásaik tartalmát annak érdekében, hogy megóvásra kerüljön a köztulajdonban álló vagyon, csökkenthető legyen az azzal való visszaélések száma.