Betegségekre is jár adókedvezmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan nem tudnak arról, hogy bizonyos veleszületett vagy szerzett betegségek, egészségkárosodások, fogyatékos állapotok után is jár személyi jövedelemadó-kedvezmény magánszemélyeknek, méghozzá alanyi jogon. E betegségek körét külön kormányrendelet szabályozza, ezért mindenképpen érdemes pontos felvilágosítást kérnünk a háziorvosunktól.


A kedvezményre jogosító betegségek miatt havonta 5.250 Ft járhat 2015-ben, ami éves szinten 63.000 Ft jelent. Ha azt nézzük, hogy ebből az összegből esetleg finanszírozhatóak bizonyos magánorvosi ellátások, vagy meg tudjuk venni a szükséges gyógyszereket, akkor bizony érdemes utána járnunk, hogy jár-e nekünk is ilyen kedvezmény.

Kedvezmény jár:

• egyes hallási és látási fogyatékosságok,
• egyes mentális fogyaték és viselkedészavarok,
• egyes mozgásszervi megbetegedések,
• skizofrénia egyes zavarai,
• daganatos betegségek közül a vérképzőrendszer és rosszindulatú megbetegedések,
• egyes immunbetegségek,
• egyes emésztőszervi betegségek, pl. Chrohn betegség,
• veleszületett enzimopátiák, például: laktóz intolerancia, lisztérzékenység, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai (kérdéses, hogy az inzulin-rezisztencia ide tartozik-e),
• veleszületett és szerzett szívbetegségek,
• egyes fejlődési rendellenességek pl. Down-szindróma,
• egyes endokrin és anyagcsere megbetegedések, többek között az I. és II. típusú cukorbetegség bizonyos fajtái esetén.

A 2-es típusú, szövődménnyel járó diabéteszes betegségek közül az alábbiak után vehető igénybe az adókedvezmény (a betegség BNO kódja, majd a betegség megnevezése):

  • E11 Nem inzulin-dependens cukorbetegség;
  • E110 Nem inzulin-dependens cukorbetegség kómával;
  • E111 Nem inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidózissal;
  • E112 Nem inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel;
  • E113 Nem inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel;
  • E114 Nem inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel;
  • E115 Nem inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel;
  • E116 Nem inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel;
  • E117 Nem inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel.

A kedvezmény érvényesítéséhez fel kell keresnünk a betegségünknek megfelelő a szakambulanciát vagy kórházi osztály szakorvosát, és az általuk készített határozat birtokában az általunk választott háziorvos ad egy igazolást. Az igazolásnak tartalmaznia kell a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását és az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírását. Az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani, a végleges állapotot nem kell újra igazolni.

Az adóhatóság külön nem rendszeresített formanyomtatványt a súlyos fogyatékosság igazolására, azonban „A munkáltató, kifizető összesített igazolása az adott évi személyi jövedelemadó bevalláshoz, adónyilatkozat benyújtásához” elnevezésű ’M30-as nyomtatvány lapjai között megtalálható.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül. A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.

Részletes információ >>

Az adókedvezménnyel akár év közben is tudjuk csökkenteni a személyi jövedelemadónkat, és így nő a nettó jövedelmünk. Amennyiben azonban nem nyilatkoztunk arról, hogy év közben kérjük a kedvezményt, akkor sem veszítjük el, hiszen év végén is érvényesíthetjük a személyi jövedelemadó bevallásunkban. A kedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást nem kell csatolni az adóelőleg-nyilatkozathoz, illetve a személyi jövedelemadó bevalláshoz sem eredeti, sem másolati példányban, de a bevallás másolati példányával együtt meg kell őrizni az 5 éves elévülési időn belül.

Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével.

Fontos tudni, hogy orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban részesül, illetőleg akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát megállapították.

Gyakran felmerül kérdésként, hogy a személyi kedvezményt a szülő a betegségben szenvedő gyermekére tekintettel igénybe veheti-e. Sajnos kizárólag a betegségben szenvedő magánszemélynek van lehetősége érvényesíteni a kedvezményt, ha rendelkezik a szakorvos által kiállított érvényes igazolással, illetve rendelkezik összevont adóalapba tartozó jövedelemmel. Amennyiben a gyermek nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, akkor a kedvezmény érvényesítésére nincs lehetőség. Gyermek helyett a szülők nem jogosultak a kedvezmény igénybevételére.

A személyi kedvezmény havi összege 2009-2015-ben az alábbiak szerint alakult:

Év Minimálbér (Ft) Személyi kedvezmény havi összege (Ft)
2009

71.500

3575
2010 73.500 3650
2011 78.000 3900
2012 93.000 4650
2013 98.000 4900
2014 101.500 5075
2015 105.000 5250

A bejegyzés szerzője a LeitnerLeitner Magyarország szakértője.

Az Adózásról érthetően blog az Adó Online szakmai partnere.

 

 Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Mit tehet a munkaadó a munkahelyi ghosting ellen?

Számtalan esetet hallani arról, hogy a munkáltató a kiválasztási folyamat során visszajelzés nélkül tűnik el, vagy amikor a munkavállaló egyszerűen úgy vet véget a munkaviszonyának, hogy nem megy munkába többé – derül ki a Bán & Karika Ügyvédi Társulás elemzéséből.

2022. június 29.

A köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszonyra vonatkozó speciális korlátozások

Amennyiben megállapításra kerül, hogy a munkáltató köztulajdonban áll, akkor az általa létesített munkaviszonyokra néhány eltérő rendelkezést kell alkalmazni. Ezek az eltérések korlátozzák a felek szerződési szabadságát, megállapodásaik tartalmát annak érdekében, hogy megóvásra kerüljön a köztulajdonban álló vagyon, csökkenthető legyen az azzal való visszaélések száma.