Borsik János: káros a polgári jog betörése a munka világába


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A polgári jog „betörése” a munka világába rendkívül sértő és hátrányos a dolgozók számára – véli Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke. Az átmeneti rendelkezések időkényszert alakítottak ki a munkahelyeken: alig van mód a felkészülésre.


Borsik János azt mondta: úgy látják, hogy az előkészítő eljárás, és maga a törvény sem felel meg mindenben a hazai elvárásoknak, a munkavállalók érdekeinek és az európai normáknak.
Konkrétan a műszakpótlék eltörlése, a bérpótlékok alapbéresítése, az átlagkereset átalakítása távolléti díjra sok-sok pénzt vesz ki a munkavállalók zsebéből.

Rodin-konferenciák az új Munka Törvénykönyvéről a közeljövőben:
• Június 27: Munkaviszony megszüntetése 2012
• Június 28: Az új Mt-vel kapcsolatos feladatok a közszférában
• Július 5: Hatályban az új Munka Törvénykönyve
• Október 9-11: IX. Magyar Munkajogi Konferencia Visegrád – előjelentkezés június 30-ig!
Az összes Rodin-konferenciát itt találja.
Munkajogi e-kommentár Online kommentár az új Munka Törvénykönyvéhez – már előrendelhető

Mindemellett módosítani kell a kollektív szerződéseket és a munkaszerződéseket is, hiszen az új törvénnyel nem ütközhetnek ezek a megállapodások. Ahol pedig a kollektívszerződés-kötési jogosultság nincs meg a törvény hatályba lépése után, ott január elsejével meg is szűnhetnek néhány esetben a kollektív szerződések. „Összességében elégedetlenek vagyunk az új munka törvénykönyvével a munkavállalóknak okozott súlyos hátrányok miatt” – nyilatkozta Borsik János.

A szakszervezeti vezető szerint a kormány olyan törvényjavaslatot terjesztett be a parlament elé, amely csökkenti a kereseteket, a különféle pótlékok megvonásával, illetve alapbéresítésével növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, mert bevallottan is egyre nagyobb teret akar adni a kétoldalú megállapodásoknak a munkaszerződések esetében. Emellett a kormány legyöngítette a munkaügyi ellenőrzést, amelynek pontosan az volna a szerepe, hogy kontrollálja a munkáltatók viselkedését a munkavállalókkal szemben, és a minimálisra szorítsa a törvénysértő munkáltatói intézkedéseket – hangsúlyozta az elnök.

Borsik János szerint összességében a polgári jog „betörése” a munka világába rendkívül sértő és hátrányos, hiszen nem két egyenrangú fél alkuszik majd a munkaszerződésről, hanem a munkáltatók érvényesítik a gazdasági erőfölényüket, amelyhez még az új munka törvénykönyve is segítséget nyújt. A munkavállalói érdekképviseletek működési feltételeit pedig szándékosan lerontja a kormány – vélekedett. A munka törvénykönyvéről szóló előzetes tárgyalásokból hiányzott a háromoldalú egyeztetés, „zárt és titkos” megbeszéléseket folytattak a meghívottakkal – mondta az ASZSZ elnöke.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Június 15-én indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében. A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében.

2023. június 9.

Magán-munkaközvetítés elméleti és gyakorlati vonatkozásai a hazai munkaerőpiaci igényekkel összefüggésben

Az elmúlt időszakban hazánk számos régiójában több külföldi vállalkozás Magyarországra történő települését jelentették be, melyek jelentős munkaerő iránti keresletet generálnak. Ennek kiszolgálása bizonyos volumenig problémáktól mentesen megoldható a hazai munkaerőpiacról saját toborzással is, ugyanakkor találkozhatunk nagyságrendekkel, ami szükségessé teszi professzionális piaci szereplő bevonását. A jelen cikkünkben a magán-munkaerő közvetítés keretrendszerét és annak legfontosabb jogi aspektusait ismertetjük.

2023. június 8.

Jogviszonytól is függ, hogyan alakul a nyáron munkát vállaló diák nettó jövedelme

A jövő héten beköszönt a nyári szünidő, ami a diákmunka kezdetét is jelenti a tanulók tízezrei számára. A részben anyagi megfontolásból, részben szakmai gyakorlat szerzése céljából végzett munkából származó jövedelem után a diákok többsége nem fizet SZJA-t a 25 év alatti fiatalok kedvezményének köszönhetően. Ugyanakkor nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban történik a foglalkoztatás, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary alábbi elemzése.