Csökkent az álláskeresők száma

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál 526 700 álláskeresőt tartottak nyilván szeptember végén; augusztushoz képest 160-nal, az előző szeptemberhez képest pedig csaknem 10 ezerrel csökkent a munkát keresők száma – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci statisztikából.


Az adatok szerint idén szeptemberben a több mint 526 ezer álláskeresőből 51 500-an kaptak álláskeresési járadékot vagy álláskeresési segélyt, 186 700-an pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatást, ugyanakkor több mint 288 ezren nem kaptak pénzbeli támogatást. Az előző hónaphoz képest egyik csoport létszáma sem változott jelentősen, az álláskeresési támogatásban részesülők száma stabilizálódni látszik.

A szokásos szezonális változásoknak megfelelően szeptemberben folytatódott a pályakezdő álláskeresők beáramlása a kirendeltségekre, azonban erőteljesebb ütemben. 2012 szeptemberében 14 700 pályakezdő lépett be a nyilvántartásba, ami az előző hónaphoz képest 40,1, az előző év szeptemberéhez képest pedig 38,2 százalékkal volt magasabb.

Az NMH adatai szerint a nyilvántartásba belépő pályakezdők több mint 64 százalékának középfokú végzettsége volt, a második legnagyobb csoportot a legfeljebb általános iskolát végzettek jelentik, míg felsőfokú végzettséggel a belépő pályakezdők 8,2 százaléka rendelkezett.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya továbbra is 11,9, a munkavállalási korú népességhez viszonyított aránya pedig 7,9 százalékot tett ki szeptemberben. Egyik relatív ráta értékében sem történt változás az előző hónaphoz képest – derül ki az adatokból, miközben az előző évhez képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított ráta 0,2 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított ráta pedig 0,1 százalékponttal csökkent.

Az év kilencedik hónapjában 43 200 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaadók, az előző havinál 52,7 százalékkal többet, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 15,1 százalékkal kevesebbet.
Az újonnan bejelentett állások harmada nem támogatott álláshely volt, 66,7 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók.

(Forrás: MTI)

Októbertől megújul a Lex HR!

Bővebb tartalommal, 48 színes oldallal, változatlanul magas szakmai színvonalon!

Lapozzon bele >>>

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett adatok szerint 2011 augusztusához képest minden megyében csökkent az álláskeresők száma, a legnagyobb mértékben – 13,5 százalékkal – Győr-Moson-Sopron megyében, de jelentős, 11,2 százalékos volt a mérséklődés Békés és 10,7 százalékos Vas megyében.

Hasonlóan júliushoz egy hónap alatt csökkent a férfi és a szakképzetlen álláskeresők száma, köszönhetően a nyári szezonális munkáknak illetve a közfoglalkoztatási programnak, míg a nők és a diplomás munkát keresők körében emelkedést regisztrált a foglalkoztatási szolgálat.

Az idén augusztusban az 526 900 álláskeresőből 53 100-an kaptak álláskeresési járadékot vagy álláskeresési segélyt, 189 700-an foglalkoztatást helyettesítő támogatást, míg 284 ezren nem részesültek pénzbeli támogatásban.

Csökkent ugyanakkor a bejelentett új álláshelyek száma: augusztusban a munkáltatók 28.300 új álláshelyet jelentettek be. Ez az előző hónaphoz képest 9.700, 2011 augusztusához képest pedig több mint 15 ezres csökkenés.

Az újonnan bejelentett állásoknak a 62,1 százalékát valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretein belül kínálták a munkáltatók, 37,9 százalékához pedig nem igényeltek állami támogatást a foglalkoztatók. A támogatott állásoknak több mint négyötöde vonatkozott a közfoglalkoztatási program valamely eszközére.

(Forrás: MTI)

Elmerült az új Mt. részleteiben?
Itt a segítség: Munkajogi e-kommentár

Könnyen kezelhető, áttekinthető felület • Folyamatosan frissülő és bővülő adatbázis • Egyszerűen kereshető magyar és nemzetközi jogi anyagok

Részletekért kattintson >>>


Kapcsolódó cikkek: