Csütörtöktől igényelhetik a közfoglalkoztatottak a havi 45 ezer forintos elhelyezkedési juttatást

Szerző: Adó Online
Dátum: 2021. április 15.
Címkék: ,
Rovat:
Akár meg is háromszorozhatják eddigi keresetüket a Gazdaságvédelmi Alap forrásaiból csütörtökön induló “Közfoglalkoztatásból versenyszférába” program résztvevői – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az ITM közleménye szerint.

Bodó Sándor hozzátette: a félmilliárd forintos keretösszeg ezúttal 1-2 ezer közfoglalkoztatott elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedéséhez járulhat hozzá.

A program célja, hogy a megfelelő szakképzettséggel rendelkezők a közfoglalkoztatást maguk mögött hagyva a versenyszférában dolgozzanak tovább. Ennek érdekében elhelyezkedési juttatásban részesülhetnek azok, akik a közfoglalkoztatási jogviszonyuk időtartamának lejárta előtt állást találnak a nyílt munkaerő-piacon. Minél hamarabb lép ki valaki a közfoglalkoztatásból, annál több támogatáshoz juthat, hiszen a hátralévő időre utólag kapja meg a havi 45 600 forintot.

Elhelyezkedési juttatást kaphatnak a mezőgazdasági idénymunkát végző közfoglalkoztatottak is, naponta 2 ezer, egy hónapra tehát akár 62 ezer forintot is. A résztvevők nettó keresete így a minimálbérrel számolva mintegy 160 ezer forint lehet, a korábbi bevételük csaknem háromszorosa, amit a családi adókedvezmények még tovább növelhetnek.

Kiemelték, hogy hosszú távon csak új adófizető munkahelyek létrejöttével, ezek arányának növelésével valósítható meg a teljes foglalkoztatás. A kormány a korábbi években mintegy 17 ezer közfoglalkoztatott piaci alapú munkavállalásához nyújtott támogatást a programban.

A részletes dokumentáció a munka.hu oldalon érhető el. Kérelmet a helyileg illetékes kormányhivatalokhoz, a járási és fővárosi kerületi hivatalokhoz lehet benyújtani – olvasható az ITM közleményében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Emelkedik a közmunkabér
2021. január 28.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közmunkabér emeléséről is beszélt a sajtótájékoztatón.

A közmunkásnak sem lehet csak úgy felmondani
2016. január 18.

Az azonnali hatályú felmondást meg kell indokolni, a felmondás okának világosan ki kell volna tűnnie. Ha az indoklás közhelyszerű, tartalmatlan, nem felel meg a világosság követelményének, akkor nem is jogszerű. Az elsőfokú ítélettel a másodfokú bíróság és a Kória is egyetértett – derül ki a Kúria honlapján közzétett esetből.