Czomba: sok közmunkásból lesz közalkalmazott

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. augusztus 24.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az államtitkár a közalkalmazottak közmunkában visszafoglalkoztatásáról beszélt.


Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint sok olyan közfoglalkoztatott van, aki munkája elismeréseként később közalkalmazott, vagy köztisztviselő lesz.

A kabinet képviselője erről az M1 aktuális hírcsatornának nyilatkozva beszélt, hangsúlyozva, hogy ennek fordítottját a jogszabályok egyértelműen tiltják, vagyis közfoglalkoztatottat nem lehet olyan munkakörben foglalkoztatni, ahol közalkalmazottak vagy köz-, illetve kormánytisztviselők is dolgoznak.

Az Európai Bizottság ajánlása szerint a közmunkaprogram rossz hatékonyságú és eredménytelen aktív munkaerő-piaci intézkedésnek tűnik, és fennáll a kockázata annak, hogy torzítja a munkaerőpiac megfelelő működését. A programra fordított források más módon történő felhasználása vélhetően hasznosabb lenne a magyar gazdaság számára az EB szerint. A közmunkaprogramból való sikeres kilépések aránya 2014 első felében mindössze 13,8 % volt, ami arra utal, hogy a közmunka nem segíti elő kellő mértékben a résztvevők munkaerő-piaci visszailleszkedését. Jóllehet a program a tartósan munkanélküli és alacsony képzettségű munkavállalókra irányul, a 2013-as adatok szerint a résztvevők 47 %-a közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezett. Az álláskeresési járadék jogosultsági időszakát (három hónap) nem növelték meg, és így az nincs összhangban az álláskeresők elhelyezkedéséhez szükséges átlagos idő (több mint egy év) hosszával – olvasható az ajánlásban.

Korábban egy ombudsmani jelentésben lehetett olvasni arról, hogy állásokat szüntet meg a közmunka.

(MTI, Adó Online)


Kapcsolódó cikkek:


Felszabadították a SZÉP-kártyát
2021. április 16.

Április 25-től a szálláshely, vagy a szabadidő zsebből is lehet költeni a vendéglátásra - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

Növekedett az alkalmi munka díja
2021. április 15.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló 2021-ben sem minősül biztosítottnak, és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.