Duális szakképzés: könnyebb az elhelyezkedés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. február 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társaiknál három-négyszer jobb elhelyezkedési esélyt szereznek és 40-50 ezer forinttal a szakmunkásátlagbér feletti keresetre számíthatnak azok, akik duális szakképzésen végeztek – emelte ki Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) főigazgatója győri sajtótájékoztatóján.


Az elmúlt évek során átalakított, a gyakorlati oktatást előtérbe helyező szakképzésben ma minden magyar állampolgár ingyenesen szerezheti meg első szakmáját. A német minta alapján a közismeretek átadásának helye az iskola, a szakismereteké a munkahely.

A főigazgató kiemelte: ösztöndíjjal és hallgatói juttatásokkal akár havi ötvenezer forintot is megkereshet az a diák, aki a duális rendszerben hiányszakmát tanul.

Kara Ákos (Fidesz) győri országgyűlési képviselő, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke az eseményen arról beszélt: a városban régóta működő rendszer remek hivatkozási alap, ugyanakkor új feladatot jelent, hogy az eddiginél is intenzívebben támogassák az ismét nagyobb fordulatszámra kapcsolt város és a térség cégeit.

Elmondta, akkor képesek piacképes tudást szerezni a fiatalok, ha mind több és hasznosabb időt töltenek a gyakorlat megszerzésével, üzemi körülmények között. Fontosnak nevezte azon cégek támogatását, amelyek saját erőforrásaikból áldoznak a gyakorlatorientált képzés megteremtésére.

David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen arról beszélt: társaságuknak hosszú ideig gondot jelentett megfelelő ismeretekkel rendelkező szakmunkást találni, ezért együttműködve egy győri szakiskolával, három esztendeje hiányszakmák képzését indították újra úgy, hogy a diákok az üzemben töltik szakmai gyakorlatuk idejét. A cégvezető közölte: nemrég képzőhelyet alakítottak ki a gyáron belül, mivel meggyőződésük, hogy a legjobb eredményeket saját képzésű munkatársakkal érhetik el.

(forrás: MTI)

 


Kapcsolódó cikkek:


Nehéz negyedév jöhet a munkaerőpiacon
2021. február 26.

A kormányzati támogatások hosszú távon nem képesek fenntartani a normál üzletmenethez igazodó foglalkoztatotti létszámot - kommentálták a januári foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat  elemzők.

Csökkent a foglalkoztatottság
2021. február 26.

Az előző hónaphoz képest 97 ezerrel, a tavaly januárihoz viszonyítva pedig 55 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak létszáma.

Idén lassulhat a béremelkedés üteme
2021. február 25.

Elemzők szerint a gazdaság teljesítményéhez képest különösen dinamikus volt tavaly a bérek emelkedése, de az idén érzékelhetően lassulhat az ütem, amit már a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó megállapodás is jelez.

Sztrájk a Contitechnél
2021. február 24.

Sztrájk a Contitechnél

Az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások eredménytelensége miatt 24 órás sztrájkot tartanak a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában szerdán 14 órától.