Fellendíthet a pályakezdő minimálbér?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 6.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Javíthat a a pályakezdők elhelyezkedési esélyein az alacsonyabb minimálbér és arra sem kell számítani, hogy a munkáltatók az olcsóbb munkaerő reményében lecserélnék régebbi dolgozóikat – mondta Váradi Balázs, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója a portfolio.hu-nak adott interjúban.


A kutató elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium megfogalmazásában a minimálbér differenciálása életkor alapján történhet. Azt viszont nem tudni, hogy hány éves korban érhetné el a fizetendő minimálbér a 100%-ot. Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár arról beszélt, sok országban a 18 éves pályakezdők a minimálbér 80%-át kapják, majd évente 5-5 százalékos emelkedéssel éri el 22-23 éves korra a 100%-ot.

Az intézkedéssel a kutató szerint valóban bővülhet a foglalkoztatás, és nem feltétlenül cserélik le a munkáltatók a korábbi dolgozóikat olcsóbb munkaerőre.

A minimálbért, mint szinte minden, a kormányzat által meghatározott bér-vagy transzfer jellegű összeget (pl. közalkalmazotti béreket vagy a családi pótlékot) politikailag könnyebb, kevésbé népszerűtlen nominálisan rögzíteni és fokozatosan elinflálni, mint forintban is csökkenteni. Természetesen ennek az az ára, a befagyasztás reálértékben csak az infláció ütemében tudja csökkenteni ezeket: alacsony inflációs környezetben a befagyasztással csak hosszú évek alatt lehet komolyabb foglalkoztatási hatást elérni.

További részletek itt.


Kapcsolódó cikkek:


Brexit: így lehet majd dolgozni Nagy-Britanniában
2020. február 19.

Brexit: így lehet majd dolgozni Nagy-Britanniában

Megfelelő állásajánlathoz, az állásajánlatnak megfelelő szakképesítéshez és angol nyelvtudáshoz köti a brit kormány a jövő évtől a külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának engedélyezését. Az új rendszer kimondott célja az alacsony szakképzettségű külföldi munkaerő foglalkoztatásának megszüntetése.

Változás a külföldi kiküldetések munkabér terheinek kalkulációjában
2020. február 19.

A 2020. július 1-jén hatályba lépő új járuléktörvény sok egyéb módosítás mellett a külföldön kiküldetésben dolgozók járulékalapjának számítási módját is jelentősen megváltoztatja, amely az eddigiekhez képest plusz költségeket jelenthet a munkáltatóknak. Érdemes erre időben felkészülni, és átgondolni a kiküldetési struktúrákat az érintett munkáltatóknak.

Stabil megoldás a munkaerő kölcsönzése a szakmai szövetség szerint
2020. február 18.

A munkaerő-kölcsönzés a legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma; míg tipikus munkaviszony esetén egy munkáltatónál könnyen utcára kerülhet valaki, a munkaerő-kölcsönzésnél 50-100 partner jelent megoldást szakmán belül vagy új területen, versenyképes fizetésért történő továbbfoglalkoztatásra - hívta fel a figyelmet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ).