Felmérés: az európai munkavállalók- nak kevesebb jut a gazdasági jólétből

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. február 11.
Címkék:
Rovat:
Az EU tagállamainak kétharmadában a munkavállalók az ország GDP-jének kisebb részét kapják meg, mint az évtized elején – közölte az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) felmérésének eredményét a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A közlemény szerint a szövetség folyamatosan konzultál az Európai Bizottsággal az európai minimálbér bevezetéséről. A bizottság legfrissebb statisztikái szerint a bérekben kifizetett GDP aránya 2010 és 2019 között 18 tagállamban visszaesett. A legnagyobb mértékben, 19 százalékponttal Írországban, a második helyen Horvátország szerepel a listán 11 százalékpontos visszaeséssel, Cipruson 6 százalékpont, Portugáliában és Máltán 5-5 százalékpont volt a bércsökkenés.

Magyarországon 2009-ben a GDP 48,8 százalékát fizették ki bérekben, míg 2019-ben 46,6 százalékát az Európai Szakszervezeti Szövetség vizsgálata szerint.

A közlemény idézte Esther Lynchet, az ETUC főtitkár-helyettesét, aki kifejtette, támogatják Ursula von der Leyen ígéretét, miszerint az új Európai Bizottság “az emberekért működő gazdaságot” hoz létre.

“A bizottság adatai azt mutatják, hogy a legtöbb tagállamban az emberek keményebben dolgoznak, mint az évtized elején, mégis kevésbé érzékelik a jólétet” – tette hozzá a szövetség főtitkár-helyettese, aki egyúttal megjegyezte, “Von der Leyen bizottsági elnök ígéretének teljesítéséhez olyan javaslatokat kell előterjeszteni, melyek Európa-szerte megemelik a fizetéseket.”

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


A rendkívüli munka ára
2020. szeptember 22.

Sok esetben a munkáltatók a rendkívüli munka munkabérben való megfizetése helyett lehetőséget adnak azok „lecsúszására”, az egyenértékű szabadidő biztosítása önmagában azonban nem teljesíti a követelményeket.

Orbán Viktor: szombaton döntenek a hitelmoratóriumról
2020. szeptember 18.

Orbán Viktor: szombaton döntenek a hitelmoratóriumról

A kormányfő elmondta: a napi megbetegedések száma várhatóan meghaladja majd az ezer főt, októberben kezdődik az iskolai testhőmérséklet-mérés, szombaton döntenek, mi lesz mi lesz január 1. után a moratóriummal.

Várandósan, biztonságban
2020. szeptember 18.

Minden munkáltató tudja, hogy a várandós, kisgyermekes munkavállalóra egy sor speciális szabály vonatkozik.