Hogyan hat a kismamákra az új Mt?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több ponton jelentősen módosult a kismamák szabadságával kapcsolatos munkajogi szabályozás, többek között annak pénzbeli megváltása terén is – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.


A 2012. július 1-től hatályos új Munka törvénykönyve szerint a kismamáknak a gyermek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság az első hat hónapban jár. Ez a rendelkezés tavaly augusztus elsejétől hatályos, korábban a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság első évére járt. Ez azt jelenti, hogy a korábbi szabályokhoz képest körülbelül 10-15 nap szabadságtól esik el az édesanya a visszatérés után, attól függően, hogy hány éves, illetve milyen pótszabadságok illetik meg.

Jelentősen változott a szabályozás a szabadság pénzbeli megváltását illetően is. Míg korábban a munkáltató kizárólag a munkaviszony megszűnésekor válthatta meg pénzben a ki nem vett szabadságokat, most a visszatérő kismama esetében erről szabadon megállapodhatnak a felek. Tehát amennyiben a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a munkavállaló a gyermek gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani.

A régi Mt. szerint a gyermek ápolása céljára kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadság pénzbeli megváltásáról a januárban megjelent 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről nem rendelkezik, így júliustól a szabadság pénzbeli megváltása kizárólag a munkaviszony végén lehetséges.

Munkaviszony megszűnésekor a munkáltató pénzben is megválthatja a ki nem vett szabadságokat, abban az esetben is, ha a munkavállaló szülés után tér vissza. Amennyiben nincs kilátásban új munkahely, javaslom, hogy a szabadság pénzben való megváltása helyett inkább állományban töltse el a szabadságát, hiszen addig is biztosított, így nem kell maga után fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek mértéke havi 6 390 Ft (213 Ft/nap).

A kismamák munkába történő visszatérésével kapcsolatban az új Munka törvénykönyve az alábbi változásokat tartalmazza:

  • A kismamának 15 nappal korábban írásban kell jeleznie a fizetés nélküli szabadság igénybevételét.
  • A munkáltató köteles a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik munkanapon a fizetés nélküli szabadságot megszüntetni és a munkavállalónak munkát biztosítani.
  • A fizetés nélküli szabadság a gyermek gondozása miatt megilleti a munkavállalót, a munkáltató engedélye nem szükséges, elegendő a munkavállaló erre irányuló nyilatkozata
  • A gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság alatt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt. Ezen időszak alatt csak a felek közös megállapodása alapján szűnhet meg a munkaviszony.

Szülési szabadság

A szülési szabadság a korábbi szabályokhoz képest nem változott, az anya gyermeke születése esetén legfeljebb 24 hét szülési szabadságra jogosult. A szülési szabadságot úgy kell kiadni, hogy legfeljebb 4 hét a szülés várható időpontja elé essen. A szülési szabadság ideje alatt a munkavállaló terhességi-gyermekágyi segélyre jogosult, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár, legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig. Ezt követően kérheti a kismama a fizetés nélküli szabadságot a gyermek három éves koráig, illetve, a gyermek tíz éves koráig, ha a kismama gyermekgondozási segélyben részesül. Lényeges változás, hogy a fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő, akár egyidejűleg is igénybe veheti.

Szülési szabadság azt a nőt is megilleti, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette.

A szülési szabadság igénybe nem vett részét, ha a gyermeket koraszülött ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a születést követő egy év elteltéig a gyermeknek az intézetből való elbocsátását követő egy évig még igénybe lehet venni.

A szülési szabadság tartamát – a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságot kivéve- munkában töltött időnek kell tekinteni. E rendelkezés értelmében tehát a szülési szabadságon lévő munkavállaló minden olyan juttatásra jogosult, aminek csak a jogviszony és nem a munkavégzés a feltétele.

Rodin-konferenciák az új Munka Törvénykönyvéről:

Július 5: Hatályban az új Munka Törvénykönyve
Október 9-11: IX. Magyar Munkajogi Konferencia Visegrád – előjelentkezés június 30-ig!

Az összes Rodin-konferenciát itt találja.

Munkajogi e-kommentár Online kommentár az új Munka Törvénykönyvéhez – már előrendelhető!

A bejegyzés szerzője Pentz Edina, az RSM DTM Hungary bérszámfejtési vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Június 15-én indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében. A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében.

2023. június 9.

Magán-munkaközvetítés elméleti és gyakorlati vonatkozásai a hazai munkaerőpiaci igényekkel összefüggésben

Az elmúlt időszakban hazánk számos régiójában több külföldi vállalkozás Magyarországra történő települését jelentették be, melyek jelentős munkaerő iránti keresletet generálnak. Ennek kiszolgálása bizonyos volumenig problémáktól mentesen megoldható a hazai munkaerőpiacról saját toborzással is, ugyanakkor találkozhatunk nagyságrendekkel, ami szükségessé teszi professzionális piaci szereplő bevonását. A jelen cikkünkben a magán-munkaerő közvetítés keretrendszerét és annak legfontosabb jogi aspektusait ismertetjük.

2023. június 8.

Jogviszonytól is függ, hogyan alakul a nyáron munkát vállaló diák nettó jövedelme

A jövő héten beköszönt a nyári szünidő, ami a diákmunka kezdetét is jelenti a tanulók tízezrei számára. A részben anyagi megfontolásból, részben szakmai gyakorlat szerzése céljából végzett munkából származó jövedelem után a diákok többsége nem fizet SZJA-t a 25 év alatti fiatalok kedvezményének köszönhetően. Ugyanakkor nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban történik a foglalkoztatás, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary alábbi elemzése.