Holnap már ingyenes a készpénzfelvétel

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2014. január 31.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 1-től indul a pénzügyi rezsicsökkentés, a törvénybe foglalt lehetőséggel a lakosság havonta kétszer ingyenesen vehet fel készpénzt, összesen 150 ezer forintot, bármelyik bankautomatából. Februárban azok élhetnek a lehetőséggel, akik az első határidőig, január 20-ig erről nyilatkoztak bankjuknál.


Az ügyfeleknek figyelni kell arra, hogy ne lépjék túl a 150 ezer forintos keretet, mert az a fölötti részre a bank már ATM használati díjat számol fel.

A nyilatkozatot csak egyszer kell leadni. Aki az adott hónap 20-ig erről rendelkezik már a következő hónapban, 20-a után igénylők pedig az utána következőben élhetnek a lehetőséggel. A bankszövetség információi szerint a banki ügyfeleknek már a háromnegyede regisztrálta magát az első határidőig.

A nyilatkozatok a bankfiókokban, vagy az internetbankon keresztül adhatók le, az intézmények nem kötelesek mindkét lehetőséget biztosítani, előfordulhat, hogy – akár átmenetileg is – csak bankfiókban van erre lehetőség.

A számlavezető banknál arról is kell nyilatkozni, hogy mely bankszámláról veszi igénybe az ügyfél a kedvezményt. Az új törvényi  rendelkezést a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézményeknek kell alkalmazniuk, például hitelintézeteknek, takarékszövetkezeteknek.

Az MNB korábbi ismertetése szerint a jogszabály alapján a nyilatkozat megtétele révén bármely Magyarországon elhelyezett ATM-ből (nem csak a bank saját automatájából) lehet havonta kétszer  ingyenesen készpénzt felvenni; a bankkártyával nem rendelkező ügyfelek pedig ezt a számlavezető pénzintézetük bankfiókjaiban tehetik meg.

Egy számlához csak egy nyilatkozat tehető, a kedvezmény tehát nem tulajdonosonként, hanem számlánként vehető igénybe.

A gazdasági társaságok nem élhetnek a kedvezménnyel.

Az érintett tranzakcióknál a tranzakciós illeték költségei nem terhelhetők át a banki ügyfélre. A törvényben meghatározott feltételektől a fogyasztó számára kedvezőtlenül nem térhetnek el a pénzintézetek.

A fogyasztónak célszerű olyan számlát megjelölnie, amelyre jövedelme érkezik, és jellemzően arról vesz fel készpénzt. A pénzintézet akkor írhatja elő kötelezően azt, hogy a fogyasztó jövedelme az érintett bankszámlára érkezzen, ha a pénzintézet az ingyenességet az ügyfél részére biztosított hitelkeret terhére teljesíti.

A jogszabály nem ír elő tájékoztatási kötelezettséget a bankoknak a kedvezménnyel kapcsolatban, a fogyasztóknak kell a nyilatkozattételt kezdeményezni annak érdekében, hogy az ingyenes felvétellel élni tudjanak. A nyilatkozatot akkor is meg kell tenni, ha a banki ügyfél csak egy számla tulajdonosa.

Az ügyfél az akadályoztatás esetén a nyilatkozatot eseti meghatalmazott útján is megteheti. Intézményenként változó lehet, hogy milyen meghatalmazást fogadnak el (közokiratot, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratot). A pénzintézetek alkalmazhatnak formanyomtatványt is.

Ha valaki már beadott egy formanyomtatványt bankjához, de a  bankszámlaszáma vagy a bankja (például költözés miatt) megváltozik,  és emiatt másik számlát szeretne megjelölni, az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozat visszavonható. Ennek igazolásával másik számlára új nyilatkozatot tehet a banki ügyfél, egyszerre azonban csak egy nyilatkozat lehet érvényben.

A bankszövetség ajánlására a tagbankok biztosítják, hogy valamennyi ATM-jükből legalább 100 ezer forint készpénzt lehessen egyszerre felvenni.

A postai készpénzfelvétel POS terminálon keresztül történik, tehát erre az ingyenes felvétel lehetősége nem vonatkozik.

A számlacsomagok kialakítása a pénzintézetek saját hatásköre, a banki, és a jogszabály adta kedvezmények nem adódnak össze. A számlacsomagokhoz biztosított ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek számát tehát nem növeli a jogszabály, az csak a havi kétszeri lehetőséget írja elő. A pénzintézeteket a jogszabályban előírt ingyenesség biztosításán túl nem lehet kötelezni további kedvezmények nyújtására.

A kedvezmény fizetési számlára vonatkozik. Hitelkártya-számlákhoz kapcsolódó hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem vonatkozik.

A pénzügyi rezsicsökkentés valószínűleg folytatódik a következő hónapokban: Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy már februárban megemelheti a törvényben garantált ingyenes készpénzfelvételek számát a parlament. Rogán Antal hozzátette: a héten tárgyalnak a bankszövetséggel, és ha nem jutnak eredményre, akkor a február 13-áig tartó parlamenti ülésszakban keresztülvihetik azt a törvényt, amelyben megnövelik az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek számát, és szigorítják a bankokra vonatkozó szabályokat.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek: