Így csökkentenék az ifjúsági munkanélküliséget


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 25 év alatti fiatalok a tanulmányaik befejezése utáni négy hónapon belül munkához, szakmai gyakorlathoz vagy képzési lehetőséghez juthatnak.


 Mintegy 10 milliárd euró áll a tagországok rendelkezésére a fiatalok körében tapasztalható munkanélküliség leküzdésére kialakított Ifjúsági Garancia megvalósításához – mondta  Andor László uniós biztos a foglalkoztatásról szóló EU-csúcstalálkozón Milánóban.

Az Európai Bizottság által kidolgozott keretprogram alapján a 25 év alatti fiatalok a tanulmányaik befejezése utáni négy hónapon belül munkához, szakmai gyakorlathoz vagy képzési lehetőséghez juthatnak. Az EU tagállamai 2013 áprilisában fogadták el a 2014 és 2020 közötti pénzügyi tervezési időszakra az ifjúsági garancia elvét, és előzetesen hatmilliárd eurót különítettek el a keretprogram megvalósítására.

A foglalkoztatási biztos leszögezte, az Európai Bizottság támogatja, ha egyes országok a keretprogram koncepciójában elfogadott 25 éves felső korhatárt 30 évre emelik – amennyiben ez nem jelenti a 25 éven aluli célcsoportra fordított erőforrások csökkenését.

A milánói foglalkoztatási csúcson Andor László beszélt arról is, hogy a munkaügyi reformok önmagukban, gazdasági növekedés nélkül nem képesek megoldani az európai közösségen belül tapasztalható nagy arányú munkanélküliség problémáját. “Az Ifjúsági Garancia nem helyettesítheti a jó gazdaságpolitikát, a növekedést ösztönző makrogazdasági döntéseket” – hangsúlyozta.

Az eddigi erőfeszítések ellenére az EU-tagállamokban továbbra is riasztóan magas a munkanélküliek száma. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint augusztusban az állástalanok aránya az európai közösségen belül már harmadik hónapja 11,8 százalékot tett ki. 

Az EU-n belül tapasztalható állástalanság különösen a fiatalokat érinti súlyosan: augusztusban az összes tagország 25 év alatti fiataljainak 23,3 százaléka nem rendelkezett bejelentett munkahellyel.

(MTI)Kapcsolódó cikkek