Ismét nő az igény a kölcsönzött munkaerő iránt Magyarországon


Magyarországon a koronavírus-járvány tavaszi hullámában kényszerű létszámleépítések hatására a kölcsönzött munkavállalók iránti igény 40 százalékkal csökkent; nyáron azonban már átlagosan a járvány előtti termelési szintek 90 százalékán működtek a vállalatok, és ismét megjelent a munkaerőhiány a HR szolgáltatásokra specializálódott WHC csoport saját adatai szerint.

A tapasztalt szakembereket nem képes pótolni a vendéglátásból és a turizmusból felszabaduló munkaerő, így megindult a külföldi toborzás is. Az újabb korlátozások pedig további bizonytalanságot okoztak. Kulcsfontosságú lesz a munkaerőpiacon, hogy a termelő vállalatok milyen ütemben kapaszkodnak vissza vagy akár haladják meg a korábbi termelési szintjüket – írták.

A közleményben Gölt Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője úgy vélte 2021-ben nem áll minden vissza a válság előtti szintre, ezért azon kell dolgozni, hogy a cégeket minél felkészültebben érjék a változások, ebben pedig kulcsszerepe lesz a rugalmas toborzásnak, illetve a munkaerő-kölcsönzésnek.

Hozzátette, a minőségi munkaerőért folytatott “kiélezett harcban” fejleszteni kell a digitális toborzási eszközöket, be kell vetni a chatbotokat, és a közösségi médiát. Fontos, hogy ezeket a megoldásokat már nemcsak a szellemi foglalkoztatottak, hanem a kék galléros munkavállalók megtalálásához is alkalmazni kell.

A WHC csoport 1990-ben alakult , HR szolgáltatásokra specializálódott vállalkozás, amely munkaerő-közvetítéssel, munkaerő-kölcsönzéssel és diákmunkával foglalkozik. Országos szinten több mint 300 partnerrel dolgoznak és csaknem 400 elérhető, betölthető munkakört kínálnak.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 25.

A munkaviszony megszüntetése munkaerő-kölcsönzés esetén

A munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatásra számos speciális szabály vonatkozik. A munkaviszony megszüntetése is egy olyan terület, ahol az általánostól eltérő szabályokat kell alkalmaznunk, amelyek célja egyrészt a munkaviszonyban részt vevő három szereplő jogosultságainak és kötelezettségeinek elhatárolása, másrészt a munkaerő-kölcsönzés rugalmasságának biztosítása a munkáltató által történő munkaviszony-megszüntetés könnyebbé és olcsóbbá tételével.
2020. augusztus 4.

Kártérítési felelősség munkaerő-kölcsönzés során

Munkaerő-kölcsönzés esetén a munkáltatói jogok és kötelezettségek megoszlanak a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő között, több jogszabályi rendelkezést az általánostól eltérően kell alkalmazni. A kölcsönzött munkavállaló által a kölcsönvevőnek, továbbá a kölcsönvevő által a munkavállalónak okozott kár tekintetében szintén speciális szabályok alkalmazandóak, amelyekre kihatással lehetnek a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő között létrejött megállapodásban foglaltak is.