Itt az önkormányzati dolgozók sztrájkja

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. szeptember 2.
Címkék: ,
Rovat:
Szerdától háromnapos önkormányzati sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) – jelentette be az érdekképviselet elnöke.

A Belügyminisztérium épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón Boros Péterné az (MKKSZ) elnöke hangsúlyozta: minderre azt követően kerül sor, hogy a belügyminiszter nem volt hajlandó érdemi párbeszédre a  szakszervezettel és közölte, hogy egyik követelésüket sem tartja tárgyalási alapnak.
Fő követelésük, az önkormányzatok költségvetési finanszírozásának rendezése, illetve azon kiadások megtérítése, amit az önkormányzatok a járvány elleni védekezésre fordítottak a kormány rendeletei alapján – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető elmondta: az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását. Ezzel  pedig veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, megélhetését, jövőjét – húzta alá.

Ugyanis az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások miatt elbocsátásokra lehet számítani – vélekedett.

Hangsúlyozta, hogy a szakszervezet az sztrájkot megelőzően minden, az egyeztetésre vonatkozó jogszabályt betartottak, ám Pintér Sándor belügyminiszter elzárkózott az érdemi párbeszédtől.

Mindennek nyomán – folytatta – az MKKSZ által meghirdetett sztrájkban az 5358 önkormányzati köztisztviselő vesz részt, ami a 30.573-as létszám 17,5 százaléka.

A helyi hivatalok szabadon döntenek arról, hogy hány napig, illetve hány órában szüntetik be a munkát – ismertette.

Követeléseik között szerepel még a 13 éve változatlan 38.650 forintos illetményalap 60 ezer forintra emelése. Ugyanis ez az összeg a minimálbért sem fedezi, vagyis ma az önkormányzatoknak kell kiegészíteniük az állami forrást.

Ugyancsak követelik a diplomás bérminimum bevezetését az önkormányzati dolgozók esetében – sorolta Boros Péterné.

File Beáta, a KMKSZ önkormányzati tanácsának vezetője felháborítónak nevezte, hogy az önkormányzatokért felelős miniszter nem hajlandó fogadni a dolgozókat képviselő szakszervezet vezetőit.
Ez a társadalmi érdekegyeztetés földbe tiprása – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a bérharcot nem most a járvány idején kezdték, hanem 13 éve folyamatosan megfogalmazzák a követeléseiket.

Az önkormányzatokon pedig nem kérhető számon a szolidaritás, hiszen duplán fizetik meg a pandémia költségeit, egyrészt a helyi védekezési feladatok finanszírozása, másrészt a kormányzati elvonások formájában – mondta a szakszervezeti vezető.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek: