Keveset keresnek a magyarok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. augusztus 13.
Címkék: , ,
Rovat:
Mind a minimálbér, mind az átlagbér alacsonynak számít Magyarországon, régiós összevetésben – írja a Népszava.

A minimálbér és az átlagbér változatlanul Magyarországon a legalacsonyabb a régióban: míg például az átlagbér a V4-es országok között között éllovas Csehországban 932 euró, itthon csak 701 euró. Hasonló a helyzet a minimálbérnél, amely Magyarországon 305, Lengyelországban 379, Szlovákiában 427, Csehországban pedig 432 euró.

Akkor sem változik jelentősen a sorrend, ha egyes szakmák béreit vetjük össze: a járműgyártásban dolgozók magyarok átlagbére a legalacsonyabb, 1118 euró, a listavezető Csehországban 1398 eurót visznek haza az ágazatban.

A pedagógusok átlagbérével viszont sikerül elmozdulni a lista utolsó helyéről. Ha nem is sokkal, de Lengyelországban (655 euró) még a magyar tanároknál (709 euró) is rosszabb a pedagógusok bére.

A térségben és a Nyugat-Európában jellemző bérek között ezzel együtt is szakadéknyi a különbség – írja a Népszava.

A lap a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) megoldási javaslatát is ismerteti; további részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek:


Csökkent a szochó, a munkaadók járnak jól
2019. augusztus 6.

A szochó mértéke 2 %-al csökkent július elsejétől. A csökkenés mostantól jelenik meg a számfejtésekben. Megbízási szerződéseknél nincs szükség adóelőleg-nyilatkozatra - figyelmeztet a Nexon.

Dőlnek az adóbevételek
2019. augusztus 8.

Valamennyi jelentős adónemből érdemben több pénzhez jutott a költségvetés az év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban.