Mennyi szabadságot kaphatunk?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokaknak a nyári szabadság jelenti a fő kikapcsolódást, végre elfelejthetik egy-két hétre a mozgalmas munkanapokat. Mennyi időre mehetünk/merünk elmenni szabadságra anélkül, hogy a munkánk megsínylené, valamint mit mond az új törvénykönyv a szabadságok kivételi lehetőségeiről? Ezeket a kérdéseket tettük fel magánszemélyeknek és több utazási irodának.


Törvényi szabályozás

Az új Munka törvénykönyve több pontban is megváltoztatta a szabadsággal kapcsolatos rendelkezéseket. Az alapszabadság továbbra is húsz nap és az életkorral növekszik, ám lényeges különbség, hogy a kiadható összes szabadságnapok egy része pótszabadságként lesz nyilvántartva. Eszerint a pótszabadságként nyilvántartott szabadsághányadot a kollektív szerződés módosításával a munkáltató akár meg is vonhatja.

A szabadság igénybevételénél is változtatott a Munka Törvénykönyve, miszerint a munkavállalók 7 nap szabadság kivételének az idejéről dönthetnek csak szabadon, a többi napokkal a munkáltató rendelkezik. Például ha valakinek 30 nap szabadság jár, akkor 23 napról a munkáltató dönti el, hogy kiveheti – e a dolgozó. A dolgozók által szabadon ütemezhető szabadság napokat legfeljebb két részletben kell kiadni. A kollektív szerződés azt is meghatározhatja, hogy a szabadság negyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adja ki a munkáltató.

Dolgozók szabadságolási lehetőségei

Különböző területeken dolgozó munkavállalókat kérdeztünk, hogy mennyi időre mehetnek, illetve engedi el őket a cég szabadságra.

Anita egy csillebérci szabadidő központ recepciósa bármikor kivehet két hét szabadságot. Ugyan így Éva, aki a közigazgatásban dolgozik, szintén akadály nélkül elmehet két hét szabadságra. Eszter egy huszonöt fős magánklinika irodavezetője három – négy napra tud elmenni szabadságra, mivel nincs, aki helyettesítse és elmondása szerint anyagilag sem engedheti meg magának, hogy hosszabb időre menjen.

A nagyvállalatok, bankok dolgozóinál nincs akadálya, hogy akár két összefüggő hétre is elmenjenek szabadságra. Ági egy banknál az értékesítésen dolgozik és tavaly év végén még egy papírt is alá kellett írnia, hogy önszántából nem vett ki összefüggően két hét szabadságot.

A nagyvállalatoknál könnyebben elmehetnek akár 2 hét szabadságra a dolgozók, míg egy húsz – harminc fős kisvállalatnál nem tudják több hétre megoldani a helyettesítést.

Utazási irodák tapasztalatai

Az elmúlt években több utazási iroda bezárt, annyira kevesen érdeklődtek az utak iránt.

Farkas Melinda, az Adriagate Utazási Iroda Kft. regionális vezetője mondta, hogy tavaly Horvátország volt a sláger, általában 1 hétre tudtak szabadságra menni az emberek. Jellemzően a nagyon olcsó szállásokat keresték, átlagban 250-300 euroért, az átlag 400-600 euroért bérelt apartmant, a tehetősebbek a villákat is meg engedhették magunknak 2000-6000 eurotól. Az Adria szerelmesei már sokszor a téli hónapokban lefoglalják szállásukat, ilyenkor jelentős kedvezményeket tudnak igénybe venni.

A Kartago Tours utazási iroda évek óta csak külföldi utak szervezésével foglalkozik, csoportos túrákat nem szerveznek. A marketingigazgató, Hajducsi Tamás elmondása szerint az 1 hetes turnusok népszerűbbek, és ide több is a kapacitásuk. Tapasztalata szerint az elmúlt évekhez képest kicsit élénkülni látszik a piac, többen utaznak várhatóan, mint eddig. Az iroda csak néhány desztinációba utaztat, főképpen Egyiptomba, Tunéziába és Törökországba és a családok általában az egy hetes utat választják.

Munkajogi kiskönyvtár csomag

A Munkajogi kiskönyvtár sorozat 2014-ben megjelent kötetei csomagban 20% kedvezménnyel kaphatók. A csomag A munka díjazása; A munka és a pihenőidő szabályai; A munkaviszony megszűnése és megszüntetése című kiadványainkat tartalmazza.

 

Bővebb információk és megrendelés itt.

A külföldi nyaraló és körutas programoknál dinamikus fejlődés látszik – mondta Dr. Kanizsai Zsuzsa a Neckermann utazási iroda értékesítési vezetője. Az egyhetes utak vannak többségben, habár véleménye szerint az igazi kikapcsolódáshoz hosszabb ideig tartó környezetváltozás szükséges, ezt viszont sajnos nem mindenki teheti meg. Idén a sláger úti célok Görögország és Bulgária, de népszerű a török és spanyol tengerpart is.

Változatos a kép, a kereslet dinamikusan növekszik minden árkategóriában, egy kicsit erőteljesebb emelkedést látnak a jobb minőségű szolgáltatást nyújtó szállodák foglalásánál. Örvendetes azonban,- mondta, hogy újra egyre inkább szélesedik az utazóközönség köre, nagyon népszerűek a családi nyaralások, ár vonatkozásában széles palettát kínálnak, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Idén nagyon keresettek a Neckermann Klub Oázis néven ismert klub szállodák, ahol magyar nyelvű animátorok foglalkoznak a gyerekekkel. Ilyen szállodát Görögországban, Egyiptomban, Bulgáriában, Törökországban és Horvátországban foglalhatnak a családok.

A dolgozók szabadságra menéséről Kemecsi László, a Kun Mediátor irodavezetője azt nyilatkozta, hogy a törvényileg megengedett szabadságokat adják ki a dolgozóknak. Az utazási iroda esetében ezt elég nehéz összeszervezni, mivel a munka csúcsa éppen arra az időszakra esik, amelyeken a családosok az iskolaszünet miatt leginkább ki szeretnék venni a szabadságukat. Mivel az utazási irodák fő szezonja júniustól szeptemberig tart, ezt a lehetőséget inkább a családosoknak biztosítják. Általában egy hétre mehetnek a dolgozóik nyaralni.

 Kreditpontos rendezvények, kiadványok

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

A Wolters Kluwer Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A nyaralni vágyó közönség a tavalyi évben az akciós utakat kereste inkább és kevesebb volt az előfoglalás. Ez az első év, hogy növekedést tapasztalnak az előfoglalások terén is. Kemecsei László szerint idén már nincs benne az utazókban, hogy spórolniuk kell.

A nagyon olcsó utak megszűnőben vannak, de az ilyen utakat hirdető irodák is megszűntek. Letisztult a piac. Az utazóközönség januárban, februárban előfoglalásokat csinál, a szabadság kérelmeket előre bejelentik, összeegyeztetik a főnökökkel, kollégákkal. Gyakori, hogy a lakosság a hosszú hétvégékkel együtt kombinálja a szabadságot és szombaton már visszatérnek, hogy maradjon még egy nap a munkába menetel előtt.

Az egyhetes utazási foglalásoknál bizonyára a pénztárca is közrejátszik. Az elmondottakból látszik, hogy a cégek betartják a törvényben meghatározott szabadság kiadását, nehézségek általában a kisvállalatoknál adódnak, ahol egy pozíciót csak egy ember tud ellátni.

 


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

Az MI terjedésével állások tömegei alakulnak át

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.

2023. május 30.

Európai Unió Bíróságának ítélete: napi pihenőidő és heti pihenőidő

Az Európai Unió Bírósága (a továbbiakban: Bíróság) egy magyar vonatkozású ügyben lefolytatott előzetes döntéshozatali eljárás során a napi és a heti pihenőidőre való jogosultság tekintetében elvi jelentőségi megállapítást tett, amely minden bizonnyal változásokat fog hozni a hazai munkajogi jogalkotásban és jogalkalmazásban is.

2023. május 25.

Átlagosan 18 százalékkal magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Kétezer forintot elérő órabérre főként azok a diákok számíthatnak, akiket üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen alkalmaznak.