Mindenki mást vár az új Mt-től


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tisztességes dolgozók örülni fognak az új munka törvénykönyvének – vélte Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. A Vasas Szakszervezeti Szövetség fekete zászlóval fogadta a jogszabály hatályba lépését.


Egyetlen munkavállalónak sem kell kevesebb pénzért többet dolgoznia az új munka törvénykönyve miatt – mondta Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára azt mondta: az új törvény az eddiginél sokkal rugalmasabban kezeli majd az esetleg felmerülő problémákat, és “meggyőződésem, hogy ezzel Magyarországon egyre több embernek lesz majd munkalehetősége”.

Az új törvényben megmaradtak azok a védettségek, amelyek a munkavállalót az előzőben megillették, sőt bizonyos esetekben ez a védettség még erősebb, és nem engedi csökkenteni a bérpótlékok mértékét sem. “Azok, akik tisztességgel, becsülettel végzik a munkájukat, akár munkavállalói, akár munkáltatói oldalon, kifejezetten örülni fognak annak, hogy ez az új munka törvénykönyve hatályba lépett” – vélte az államtitkár.

Czomba Sándor arra reagált, hogy szombaton az LMP, a Szolidaritás és a Negyedik Köztársaság (4K!) a munka törvénykönyve és a sárgacsekk-adó ellen tiltakozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Többet szeretne tudni? Rodin-konferenciák az új Munka Törvénykönyvéről:

Az összes Rodin-konferenciát itt találja.
Munkajogi e-kommentár Online kommentár az új Munka Törvénykönyvéhez – már előrendelhető.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség korábbi döntése értelmében vasárnap fekete zászlót tűzött ki budapesti székházára tiltakozásul az új munka törvénykönyve hatályba lépése ellen, mert az véleményük szerint hátrányos a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek egyaránt. Balogh Béla, a szakszervezeti tömörülés országos elnöke elmondta: abban bíznak, hogy felértékelődik a kollektív szerződések jelentősége.

Az új jogszabály részletes ismertetését és elemzését itt találja.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 25.

Megugrott a kereslet a nyári diákmunkásokra

Május első három hetében a munkáltatók 30 százalékkal több pozícióra keresnek diákmunkásokat áprilishoz képest az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint.