Mindenki mást vár az új Mt-től


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tisztességes dolgozók örülni fognak az új munka törvénykönyvének – vélte Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. A Vasas Szakszervezeti Szövetség fekete zászlóval fogadta a jogszabály hatályba lépését.


Egyetlen munkavállalónak sem kell kevesebb pénzért többet dolgoznia az új munka törvénykönyve miatt – mondta Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára azt mondta: az új törvény az eddiginél sokkal rugalmasabban kezeli majd az esetleg felmerülő problémákat, és „meggyőződésem, hogy ezzel Magyarországon egyre több embernek lesz majd munkalehetősége”.

Az új törvényben megmaradtak azok a védettségek, amelyek a munkavállalót az előzőben megillették, sőt bizonyos esetekben ez a védettség még erősebb, és nem engedi csökkenteni a bérpótlékok mértékét sem. „Azok, akik tisztességgel, becsülettel végzik a munkájukat, akár munkavállalói, akár munkáltatói oldalon, kifejezetten örülni fognak annak, hogy ez az új munka törvénykönyve hatályba lépett” – vélte az államtitkár.

Czomba Sándor arra reagált, hogy szombaton az LMP, a Szolidaritás és a Negyedik Köztársaság (4K!) a munka törvénykönyve és a sárgacsekk-adó ellen tiltakozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Többet szeretne tudni? Rodin-konferenciák az új Munka Törvénykönyvéről:

Az összes Rodin-konferenciát itt találja.
Munkajogi e-kommentár Online kommentár az új Munka Törvénykönyvéhez – már előrendelhető.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség korábbi döntése értelmében vasárnap fekete zászlót tűzött ki budapesti székházára tiltakozásul az új munka törvénykönyve hatályba lépése ellen, mert az véleményük szerint hátrányos a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek egyaránt. Balogh Béla, a szakszervezeti tömörülés országos elnöke elmondta: abban bíznak, hogy felértékelődik a kollektív szerződések jelentősége.

Az új jogszabály részletes ismertetését és elemzését itt találja.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Június 15-én indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében. A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében.

2023. június 9.

Magán-munkaközvetítés elméleti és gyakorlati vonatkozásai a hazai munkaerőpiaci igényekkel összefüggésben

Az elmúlt időszakban hazánk számos régiójában több külföldi vállalkozás Magyarországra történő települését jelentették be, melyek jelentős munkaerő iránti keresletet generálnak. Ennek kiszolgálása bizonyos volumenig problémáktól mentesen megoldható a hazai munkaerőpiacról saját toborzással is, ugyanakkor találkozhatunk nagyságrendekkel, ami szükségessé teszi professzionális piaci szereplő bevonását. A jelen cikkünkben a magán-munkaerő közvetítés keretrendszerét és annak legfontosabb jogi aspektusait ismertetjük.

2023. június 8.

Jogviszonytól is függ, hogyan alakul a nyáron munkát vállaló diák nettó jövedelme

A jövő héten beköszönt a nyári szünidő, ami a diákmunka kezdetét is jelenti a tanulók tízezrei számára. A részben anyagi megfontolásból, részben szakmai gyakorlat szerzése céljából végzett munkából származó jövedelem után a diákok többsége nem fizet SZJA-t a 25 év alatti fiatalok kedvezményének köszönhetően. Ugyanakkor nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban történik a foglalkoztatás, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary alábbi elemzése.