Mt: a Sparnál megújították a kollektív szerződést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ország ötödik legnagyobb foglalkoztatójánál az új Mt nyomán megújították a kollektív szerződést. A Spar közölte: céljuk az volt, hoghy a dolgozók korábban megszerzett jogai ne csorbuljanak.


Aláírta a megújított kollektív szerződést a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és saját húsüzeme, a TANN Magyarország Kft., valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KSZ) vállalati alapszervezetének képviselője. A Spar Magyarország keddi közleményében emlékeztet: az új Munka törvénykönyve (Mt.) július elsejei életbe lépését követően szükség volt a kollektív szerződés megújítására.

A cég hangsúlyozza, hogy ennek előkészítése során az aláírók első számú törekvése az volt, hogy az alkalmazottak korábban megszerzett jogai ne csorbuljanak, ne érje őket keresetveszteség, valamint hogy ne sérüljön a bérkompenzációs rendszer. A Spar kiemeli, hogy ennek megfelelően megmaradt a négyhavi munkaidőkeret, változatlan maradt a szabadság és pótszabadság mértéke, és a műszakpótlékokat is a korábbi feltételekkel és mértékben tartotta meg az új megállapodás.

Többet szeretne tudni az új Munka Törvénykönyvéről?

Augusztus 29: Az új Munka Törvénykönyve gyakorlati alkalmazása
Október 9-11: IX. Magyar Munkajogi Konferencia Visegrád
Az összes Rodin-konferenciát itt találja.
Munkajogi e-kommentár Online kommentár az új Munka Törvénykönyvéhez

A CompLex Kiadó friss kiadványai:

Az új munka törvénykönyve – munkáltatóknak
Az új munka törvénykönyve – munkavállalóknak

A magyarországi Spar, mely 2011-ben több mint 13 ezer alkalmazottjával az ország ötödik legnagyobb foglalkoztatója volt, valamennyi munkavállalójának jogtiszta munkahelyet biztosít, utánuk minden adót és járulékot befizet. A cégcsoportnál több mint egy évtizede kollektív szerződés biztosítja a dolgozók jogait – hangsúlyozzák a közleményben.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Így ne legyünk vezetők: a nyolc leggyakoribb menedzsment-hiba

Azt mondják, a menedzsment olyan, mint a gyereknevelés: mindenképp elrontjuk, a kérdés, hogy mennyire és hogyan. Ám aki belátja, hogy nem hibátlan és képes az önreflexióra, az valódi változást érhet el a csapata és önmaga számára. Barbara Stöttinger, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémiájának (WU Executive Academy) dékánja összegyűjtött nyolc tipikus hibás vezetői stílust, és az alternatívákat is.

2023. június 6.

Munkavégzés éjszaka

Számos kutatás bizonyította, hogy az éjszakai munkavégzés rendkívüli fizikai és mentális megterhelést jelent az alkalmazottak számára. A hazai és az uniós szabályozás számos garanciális és védelmi szabályt fogalmaz meg, amellyel kompenzálni kívánja az érintett dolgozókat. Az alábbi cikkben ezeket a rendelkezéseket tekintjük át, különös tekintettel az éjszakai munkavégzés fogalmára, valamint elrendelésének és díjazásának speciális szabályaira.

2023. június 5.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagy sikerű „Az év felelős foglalkoztatója” díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfőn közleményében.