Munkaügyek

Megugrottak a bérek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 19.
Rovat:

A várakozásokat messze meghaladó mértékben, 6,4%-kal nőttek a bruttó bérek májusban az áprilisi 2,5% után, míg a nettó bérek növekedése 3,8% volt, ami 1,4%-os reálbércsökkenést eredményezett. A családi adókedvezményekkel együtt azonban feltehetően nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, így a reálbércsökkenés mértéke is jóval kisebb lehetett – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Nem értik a kicsik az Új Mt-t?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 16.
Rovat:

A magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) kétharmada nem számol azzal, hogy a július óta hatályos új Munka törvénykönyve változtat költségein, míg a cégvezetők 22 százaléka költségei növekedését várja az új jogszabálytól – derül ki a Policy Agenda mintegy 700 cégvezető körében végzett kutatásából.

A hét munkaügyi kérdése: hazautazás költségtérítése

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 13.
Rovat:

Kalocsai állandó lakóhellyel rendelkező munkavállaló tartózkodási helye Budaörsön van, a munkavégzés helye Budapest. A munkavállaló felvételekor már budaörsi tartózkodási hellyel rendelkezett, több éve Budaörsön lakik. A szülői ház Győrben van, szülei laknak ott életvitelszerűen, hazajárni hozzájuk szokott. Köteles-e a munkáltató megtéríteni a hazautazás költségét Győr és Budapest között?

Új Mt: 3 fontos dolog, ami csak jövőre változik

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. július 10.
Rovat:

Három fontos területen jövő év január 1-jéig várni kell az új Mt. hatályba lépésre, és idén még az 1992. évi törvény szabályait kell alkalmaznunk. Ezek a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, a szabadság és a távolléti díj számítása – írja dr. Kártyás Gábor blogbejegyzésében.

3 milliárddal segítik a pályakezdők foglalkoztatását

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 9.
Rovat:

Hárommilliárd forintos munkaerőpiaci programot indít a pályakezdő fiatalok álláshoz juttatása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium – jelentette be Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatásért felelős államtitkára.

Új Mt: a MÁV-nál és a TESCO-nál rosszul jártak a dolgozók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 9.
Rovat:

A MÁV-nál a régen kivívott szakszervezeti eredmények, a Tescónál pedig a túlóra kifizetése került veszélybe az új Munka törvénykönyve bevezetésével – az Adó Online a foglalkoztatás szempontjából a két legnagyobb hazai vállalatnál érdeklődött: mi változott július 1-től?

Új Mt: a munkaerő-kölcsönzők elégedettek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 5.
Rovat:

Nem hoz nagy átrendeződést a munkaerő-kölcsönzés piacán a vasárnap óta hatályos új Munka törvénykönyve, és nem lesz drágább a kölcsönzött munkaerő – vélekedik a Work Force Kft.

Új Mt: át kell nézni a szerződéseket

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. július 3.
Rovat:

Július 1-jétől minden munkaszerződést, kollektív szerződést, egyéb megállapodást, szabályzatot összhangba kell hozni az új törvénnyel. A felülvizsgálatot minél előbb célszerű elvégezni: egyrészt az új törvénnyel ellentétes egyezségek semmisek, másrészt könnyen megeshet, hogy a munkáltató jobban jár az új szabályozással, amit érvényesíteni is akar – hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor munkajogász.

Mindenki mást vár az új Mt-től

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 2.
Rovat:

A tisztességes dolgozók örülni fognak az új munka törvénykönyvének – vélte Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. A Vasas Szakszervezeti Szövetség fekete zászlóval fogadta a jogszabály hatályba lépését.

Kevés a munkaszünetet jelentő ünnepnap

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 29.
Rovat:

Habár idén a korábbi évekhez képest sokkal több hosszú hétvégének örülhetnek a magyarok, éves szinten kevesebb a törvényben meghatározott munkaszünetet jelentő ünnepnap hazánkban, mint a régió többi országában – írja az Accace. A legtöbb fizetett szabadnapnak a szlovákok örülhetnek, míg ukrán szomszédaink akkor is kapnak egy nap extra pihenőt, ha valamelyik nemzeti ünnep hétvégére esik.

Munkaviszony: hétfőtől minden más lesz?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 29.
Rovat:

Július 1-jén hatályba lép az új Munka Törvénykönyve: nagyobb szabadságot kapnak a felek a munkaviszonyok alakításában, ami egyúttal kiszolgáltatottabbá teheti a munkavállalókat. Az átmenet megkönnyítése érdekében néhány fontos változást csak 2013-tól kell alkalmazni, így az idén még nem változik a szabadság és az átlagkereset számítása sem.

Hogyan hat a kismamákra az új Mt?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 28.
Rovat:

Több ponton jelentősen módosult a kismamák szabadságával kapcsolatos munkajogi szabályozás, többek között annak pénzbeli megváltása terén is – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

Új Mt: túlélőcsomag az alkalmazáshoz

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 26.
Rovat:

A már kihirdetett Munka törvénykönyvét is átírta a törvény hatályba lépését segítő átmeneti rendelkezések elfogadásával az Országgyűlés. A CompLex Kiadó segít az értelmezésben, igazi „”túlélőcsomagot” kínál, amellyel garantáltan nem téved el az új szabályozás útvesztőiben!

Új Mt: nem elég leírni, közölni is kell

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. június 25.
Rovat:

A munkaviszonnyal kapcsolatos legfontosabb nyilatkozatokat írásban kell megtenni. Ezek viszont csak akkor fejtik ki joghatásukat, ha a címzettel szabályosan közlik őket. Például, nem elég a felmondást megírni, át is kell adni a munkavállalónak. Fontos ezért pontosan ismerni azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák, mikor lehet egy írásos nyilatkozatot közöltnek tekinteni – hívja fel figyelmet dr. Kártyás Gábor munkajogász blogjában.

Tetszik az új Mt a munkaerő-kölcsönzőknek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 25.
Rovat:

További lehetőségeket látnak az új MT nyomán tevékenységük kiterjesztésére a hazai munkaerő-kölcsönzők. Például a jövőben közintézmények is élhetnek a munkaerő-kölcsönzés lehetőségével.

Borsik János: káros a polgári jog betörése a munka világába

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 21.
Rovat:

A polgári jog “betörése” a munka világába rendkívül sértő és hátrányos a dolgozók számára – véli Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke. Az átmeneti rendelkezések időkényszert alakítottak ki a munkahelyeken: alig van mód a felkészülésre.

Szlovákia enyhít az Mt szigorán

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 20.
Rovat:

Ismét lesz végkielégítés, legfeljebb három hónap lehet a próbaidő, és csökken az éves túlórák maximális száma – enyhül a munka törvénykönyve Szlovákiában.

Hőség: az irodai dolgozónak is jár védőital

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 20.
Rovat:

A napok óta tartó hőség a munkáltatókra is ró kötelezettségeket: a munkavédelmi előírásokat nemcsak a szabadban, hanem a zárt térben, irodákban dolgozóknál is be kell tartani – a munkavédelmi hatóság bírságolhat is. A legfontosabb a védőital és a pihenőidő.