Munkaügyek

A legtöbb diák külföldön tanulna tovább

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. február 4.
Rovat:

Egy friss felmérés szerint a hazai felvételizők döntő többsége a magyarországi egyetemek helyett inkább külföldi felsőoktatási intézményben szerezne diplomát. A megkérdezett 500 diák közül csupán ketten nyilatkoztak úgy, hogy mindenképpen itthon folytatnák tanulmányaikat. A Privátbankár.hu írása.

Gólya a munkahely felett

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. február 4.
Rovat:

A várandósság megállapításától a munkahelyen is a baba az első. Ha a nő a terhesség alatt dolgozik, úgy ez csak az egészségi állapotának megfelelő munkakörben történhet. Másrészt, a törvény a várandóssághoz kapcsolódóan több jogcímen is biztosít munkavégzés alóli mentesülést.

5,2 százalékos béremelést javasol az MSZOSZ

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 31.
Rovat:

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöksége egy legalább 5,2 százalékos bérajánlást fogadott el, és azt javasolja tagszervezeteinek és az azokhoz tartozó munkahelyi szervezeteknek, hogy haladéktalanul kezdjék meg a 2013. évi bértárgyalásokat.

GKI: rosszabb a helyzet a foglalkoztatásban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 31.
Rovat:

A foglalkoztatásban a valóság sokkal rosszabb lehet a statisztika által vázoltnál a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzése szerint; amelyben úgy vélik, a teljes népességre vetített foglalkoztatási arány felülbecsli a Magyarországon dolgozók számát.

47 térség lesz szabad vállalkozási zóna

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 31.
Rovat:

Véglegesítette a szabad vállalkozási zónák listáját keddi ülésén a kormány, az ország leghátrányosabb 47 térsége lesz szabad vállalkozási zóna – derül ki a kormany.hu-n olvasható közleményből.

Javult a nők munkaerőpiaci helyzete

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 31.
Rovat:

A magyarországi nők munkaerőpiaci helyzetének javulásáról számolt be, egyben fontosnak nevezte az atipikus munkakörök további bővítését Szalai Piroska miniszteri biztos szerdán Pécsett.

Új Mt.: betegségnél eltolták a felmondási időt

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. január 28.
Rovat:

A felmondási idő eltolása lényegében a felmondási tilalmakkal egyező védelmet jelent a munkavállalónak, mégis mindkét fél életét megkönnyítheti – írja blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.

Kockázatok és mellékhatások folytatódnak

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. január 25.
Rovat:

A keresőképtelen munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól, és bizonyos ellátásokra is jogosult. Ezzel azonban nem teljes a beteg munkavállalók védettségének köre. Az alábbiakban nézzük át a munkaviszony megszüntetésével és az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos szabályokat!

A pénzügyi szféra fizet a legjobban – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. január 25.
Rovat:

Több mint háromszoros a különbség a legjobban és a legkevésbé jól fizető gazdasági ág alkalmazottainak bruttó keresete között. A nemzetgazdasági átlag a 2012. január–novemberi időszakban 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az InfoTandem heti infografikája.

Másként értékelik a köztisztviselőket

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 22.
Rovat:

Az új értékelési rend alapja az, hogy miként teljesítik a hivatalnokok a munkaköri leírásukban szereplő feladatokat. A szervezeti vezetők által végzett teljesítményértékelés célja, hogy mindenki olyan munkakörben dolgozzon, ahol szükség van rá.

Mennyibe kerül a betegség a munkaadónak és a dolgozónak?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. január 21.
Rovat:

Természetesen mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke az, hogy a munkavállaló egészséges legyen, és képes legyen ellátni a munkáját. Bárkivel, bármikor előfordulhat ugyanakkor, hogy egy betegség, vagy baleset miatt átmenetileg nem tud dolgozni. Tekintsük át, hogyan osztja meg ennek kockázatát a jogi szabályozás a felek között.

Kockázatok és mellékhatások – Ha a munkavállaló beteg lesz

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. január 20.
Rovat:

Természetesen mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke az, hogy a munkavállaló egészséges legyen, és képes legyen ellátni a munkáját. Bárkivel, bármikor előfordulhat ugyanakkor, hogy egy betegség, vagy baleset miatt átmenetileg nem tud dolgozni. Tekintsük át, hogyan osztja meg ennek kockázatát a jogi szabályozás a felek között!

Nem nőttek a reálbérek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 18.
Rovat:

Az elmúlt évben a bruttó átlagkeresetek 4,6 százalékkal, a nettó átlagfizetések azonban csupán 2 százalékkal nőttek. Az inflációt figyelembe véve a reálkeresetek nem nőttek.

Nőtt az álláskeresők száma

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 18.
Rovat:

A munkaügyi hivatal csaknem 570 ezer álláskeresőt tartott nyilván tavaly decemberben. Ez az előző hónaphoz képest 6,2 százalékos, az előző év azonos időszakához képest pedig 3,1 százalékos növekedés, ugyanakkor novemberhez képest nőtt a bejelentett új állások száma – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Rugalmas a magyar munkajogi környezet

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 16.
Rovat:

A Laga és a Deloitte által közösen készített, 25 országot vizsgáló nemzetközi felmérés szerint Magyarországon rugalmasnak mondható a munkajogi környezet, ami az elbocsátások során felmerülő jogi kötelezettségeket és várható munkáltatói költségeket illeti. A felmérés eredményeit tekintve a válságban a volt szocialista blokk országainak szabályozása kedvez leginkább az újbóli növekedés eléréséért átszervezéssel és költségcsökkentéssel küzdő vállalatoknak.

Tilos a német munkavállalók megfigyelése

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 16.
Rovat:

A munkavállalók rejtett kamerás megfigyelésének tiltását tervezi a kormány Németországban, ahol az utóbbi időszakban több vállalatról kiderült, hogy kémkednek a dolgozók után.

Minimálbér, garantált bérminimum 2013-ban

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. január 15.
Rovat:

2013. január 1-jével ismét változott a kötelező legkisebb munkabér mértéke. Ennek apropóján érdemes áttekinteni nemcsak a minimálbér mértékét, de a hozzá kapcsolódó legfontosabb szabályokat és a garantált bérminimumra vonatkozó előírásokat is, hiszen február elején már eszerint kell bért fizetni a munkavállalónak.

Liga: az Mt. csökkentette a béreket

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 14.
Rovat:

A műszakpótlékok átrendezése és a munkaidőkeret bevezetése nyomán csökkentek a bérek – állítja saját kutatása alapján a Liga. Az új Mt. más területeken is rontotta a munkavállalók helyzetét – állítja a szakszervezet.

Mit ellenőriz idén a munkaügyi hatóság?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 14.
Rovat:

A munka- és a pihenőidő betartását, valamint a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét is ellenőrzi az idén a hatóság – olvasható a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának 2013-as ellenőrzési tervében.