Munkaügyek

Töredékére csökken a kirendelés időtartama

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. szeptember 4.
Rovat:

Idén összesen 110 nap lehet, jövőre azonban 44 napra szűkül a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatási formák időtartama – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

Ingyen foglalkoztathat pályakezdőt

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 4.
Rovat:

A pályakezdők teljes bérköltségét és utazási költségét is megtérítik négy hónapig az „Első munkahely garancia” nevű program nyertes cégeinek. A dolgozókat a program végeztével akár el is lehet bocsátani.

Álláskeresőket segítő program indult

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 30.
Rovat:

Budapesti álláskeresők elhelyezkedését segítő programot indított európai uniós támogatással a Budapest Esély Nonprofit Kft. és az Esély Labor Egyesület; a projekt keretében létrehozzák az Országos Közfoglalkoztatási Módszertani Központot is.

10,5 százalékon a munkanélküliség

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 28.
Rovat:

Az idén május-júliusban a munkanélküliek létszáma 459 ezer fő volt, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Kacsavadászat – tévedések az új Mt. körül

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 27.
Rovat:

Az új Munka Törvénykönyvét (Mt.) övező sajtóérdeklődés bár indokolt, olykor ugyancsak leegyszerűsítő, néha pedig kifejezetten téves tájékoztatás szüremlik át a médián. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttem pár félrecsúszott, az új Mt.-vel kapcsolatos hírt, amelyekkel a közelmúltban találkoztam. Bemutatásuk célja egyrészt a tévedések kiigazítása, másrészt annak újbóli és soha nem nélkülözhető hangsúlyozása, hogy az új munkajogi kódexet ne a Kutyák és Lovak magazin „A Jogász Válaszol” rovatából akarjuk megismerni. A kérdés elég jelentős ahhoz, hogy tisztább forrás után kutassunk!

380 millió forint jut a békési pályakezdőknek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 23.
Rovat:

A pályakezdő fiatalok támogatási lehetőségeiről tájékoztatta a munkáltatókat a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja csütörtökön, az “Első munkahely garancia” program keretéből a megyében 380 millió forint áll rendelkezésre. Ebből mintegy hatszáz pályakezdőt tudnak támogatni.

LMP: javítani kell az Erzsébet-program hibáit

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 22.
Rovat:

Visszásságok tapasztalhatóak az LMP szerint az Erzsébet-program körül, az ellenzéki párt a hibák kijavítását sürgeti az emberi erőforrások miniszterénél. A párt szerint hiányosságok mutatkoznak a szociális üdültetési programban.

Századvég: jó irány a mobilitás támogatása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 21.
Rovat:

A lakhatási támogatás a munkavállalók többségét valóban ösztönözné arra, hogy lakóhelyétől távol vállaljon munkát – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megrendelésére készített közvélemény-kutatásból. A válaszadók szerint a mobilitást a bértámogatás is növelné.

Mi a munkavállalói készenlét?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 21.
Rovat:

Készenlétnek azt nevezzük, amikor a munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején kívül áll a munkáltató rendelkezésére, egy általa választott helyen. Erre az időre az alapbér 20 százaléka illeti meg a munkavállalót.

Az elbocsátásban rejlő lehetőségek

Szerző: Répáczki Rita
Dátum: 2012. augusztus 21.
Rovat:

Napjainkban a munkaerőpiac a változásokról szól. A változások következtében megváltozik a szervezet munkaerőigénye is, és a feladatok csökkenése, vagy a folyamatok praktikusabbá tétele miatt a szervezetnek kevesebb munkaerőre van szüksége. Ez gyakran leépítéseket eredményez. Kérdés, hogy mit lehet ezekből a helyzetekből kihozni. Milyen lehetőségeket kínál a munka világa az elbocsátottaknak, a leépítés után a szervezetben maradóknak, vagy magának a leépítő szervezetnek?

A hét munkaügyi kérdése: bérpótlék, vasárnapi pótlék

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 17.
Rovat:

Egy vendéglátó egységben, ahol az alkalmazottak váltják egymást, mert a nyitvatartási idő 6-22-ig tart, kell-e a 30 százalékos pótlékot fizetni 18 óra után? Ha megvan a dolgozónak a heti 2 pihenőnapja és vasárnap éppen dolgozik, akkor is jár neki az 50 százalékos pótlék?

A főnök is beleszólhat a szabadságba

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. augusztus 16.
Rovat:

Az alapszabadság negyedének időpontjáról a munkavállaló dönthet – többek között ez is fontos szempont lehet így nyár derekán a vállalatoknál – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

Új Mt: rejtőzködő szabályok

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 13.
Rovat:

Első látásra hiába keressük az új Munka Törvénykönyvében a részmunkaidős munkavállalónak járó díjazás és a készenlét alatti munkavégzés megszokott szabályait. A tüzetesebb vizsgálat kideríti, hogy nem minden szabály szűnt meg, amely elsőre rejtőzködni látszik.

Él az új Mt adta lehetőségekkel a Dreher

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 8.
Rovat:

A Munka Törvénykönyvében meghatározottnál hosszabb felmondási idő, kedvezőbb műszakpótlékok, teljesítményarányos kompenzációs rendszer, munkaidő-keretes foglalkoztatás – mások mellett ezeket az elemeket is szabályozza a Dreher Sörgyárak Zrt. napokban aláírt megújított kollektív szerződése.

Vissza kell fizetni a túlvett szabadságot?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 6.
Rovat:

Az új Munka Törvénykönyvét (Mt.) még sokáig fogjuk a régi, megszokott és most hatályon kívül került 1992. évi Mt. szemüvegén keresztül olvasni. A két törvény összeolvasásakor az olvasónak hamar szemet szúrnak olyan szabályok, amelyeket az új Mt. már nem tartalmaz. Ha azonban az új törvény látszólag szó szerint nem is tartalmaz egy korábbi rendelkezést, az még – más előírásokból levezethetően – továbbra is kötelező, alkalmazható maradhat. Az egyik ilyen megszokott, a munkaügyi gyakorlat szerves részévé vált szabály a túlvett rendes szabadság visszafizetésére vonatkozik.

Segítünk megismerni az új munka törvénykönyvét

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 6.
Rovat:

Július 1-jétől hatályos az új munka törvénykönyve, így a munka világának valamennyi szereplője új szabályozókkal kénytelen megismerkedni. Ezt segíti elő a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja, amely dupla kötetben, külön-külön munkavállalóknak és munkáltatóknak szóló kiadványban ismerteti a legfontosabb szabályokat és változásokat.

Vállalati kézikönyv fiatal szülőknek

Szerző: dr. Elek Lenke
Dátum: 2012. augusztus 1.
Rovat:

A legtöbb svéd vállalatnál részletekbe menően szabályozzák az ott dolgozókkal kapcsolatos munkaügyi teendőket, de arra még ott sem futotta, hogy foglalkoztak volna azzal is: miképpen bánjon a cég az olyan alkalmazottakkal, akik „friss” szülők.

Generációs motivációkülönbségek a munkavállalók között

Szerző: Junkert Andrea
Dátum: 2012. július 31.
Rovat:

Más-más tényezők járulnak hozzá a különböző generációkba tartozó munkavállalók elégedettségéhez, ám a megbecsültség mindenki számára fontos. Mit akar az ún. Boomer, és mit az Y-generáció? És kik ők egyáltalán? Az RSM DTM blogbejegyzéséből kiderül.