Munkaügyek

Szám nélküli bérajánlási megállapodás született

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. július 15.
Rovat:

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel aláírta a 2013. évi bérajánlásról szóló megállapodást. Ebben konkrét szám nem szerepel, csak annyi, a nettó keresetek vásárlóértékét meg kell őrizni. A munkaadók és a munkavállalók már más inflációs adatot tartanak fontosnak.

Betanított munkást és informatikust keresnek külföldön

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. július 12.
Rovat:

Főképp betanított munkavégzésre kaphatnak esélyt azok, akik külföldön keresnek munkát, de kelendőek az informatikusok is, miközben Magyarországon csökkent a mérnökök iránti kereslet az idén az első 5 hónapban – derül ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal legfrissebb munkaerő-piaci elemzéséből, amelyet az MTI-nek is eljuttatott.

Lakhatási támogatás az álláskeresőknek

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2013. július 11.
Rovat:

Az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javulása, elhelyezkedési esélyeik növelése érdekében, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból tavaly októberétől lakhatási támogatás nyújtható. Az álláskeresők így olyan munkalehetőséget is elfogadhatnak, amely adott esetben az állandó lakóhelyüktől távol található – írja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

Varga: működik a járulékkedvezmény

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. július 11.
Rovat:

Az év elején életbe lépett munkahelyvédelmi akcióterv eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak: eddig 720 ezer munkavállaló foglalkoztatását könnyítette meg, s a munkáltatók költségei a program révén összesen 45 milliárd forinttal csökkentek – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

Bírói gyakorlatból lett munkajogi szabályok

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2013. július 11.
Rovat:

Az új munka törvénykönyve számos olyan kérdést vet fel, amelyekre majd csak a bírói gyakorlat alapján, pár év múlva tudunk egyértelmű választ adni. Ez bosszantó lehet az itt és most döntési helyzetben lévő felek számára, ugyanakkor teljesen természetes, hogy az írott jogot a bírói gyakorlat is formálja, visszahat rá. Az alábbiakban nézzünk néhány példát erre a kölcsönhatásra!

Negyedmillió magyar dolgozik külföldön

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Az idén június végén több mint 250 ezer magyar dolgozott legalább fél éve külföldön, és csaknem minden tizedik háztartásban van tartósan külföldön dolgozó személy – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Így készítsünk bónuszszabályzatot? – II. rész

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Célszerű a bónuszszabályzat elkészítése során gondosan eljárni és átgondolni azokat az eseteket, amikor a munkáltató nem kíván a munkavállalónak bónuszt fizetni, mert a kifizetés megtagadását a törvény és a bírói gyakorlat csak igen szűk körben engedi. A szabályzat megsértheti az egyenlő bánásmód elvét is és az új Mt-t is.

Munkabér és tranzakciós illeték

Szerző: Dihen Lajosné
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Augusztus 1-ei hatállyal módosul a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény, amely  kapcsán számos, munkáltatókat és munkavállalókat érintő kérdés is felmerül. Hogyan érinti a tranzakciós illeték a bérkifizetéseket, drágábban jutnak-e hozzá fizetésükhöz a munkavállalók? Ki fizeti a munkabérek bankszámlára történő utalásának költségét?  Kit terhel a munkabér felvétel, a bankszámlanyitás, bankszámlavezetés és a bankkártya költsége? El lehet-e kerülni a tranzakciós illetéket? Lehetséges-e készpénzben kérni a munkabért? 
 

3 alszámláról fizethetünk a fürdőkben

Szerző: Fata László
Dátum: 2013. július 9.
Rovat:

A SZÉP Kártya felhasználásáról szóló kormányrendelet 2013. július 1-től lehetővé teszi, hogy a strandok, fürdők belépőit is mindhárom alszámláról lehessen fizetni. Vajon elég gyors és zökkenőmentes lesz az átállás? A szálláshelyek esetén már egy ideje élhetünk ezzel a lehetőséggel, mégis máig adódnak problémák. Ezt mutatja a Cafeteria TREND magazin felmérése, amelyből jól látható, hogy még mindig nem problémamentes a szálláshelyeken a kártyák és alszámláik elfogadása.

Hogyan érinti a munkavállalókat a tranzakciós illeték emelése?

Szerző: Dihen Lajosné
Dátum: 2013. július 8.
Rovat:

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény augusztus 1-ei hatállyal módosul. A tranzakciós illeték emelésével számos, munkáltatókat és munkavállalókat érintő kérdés is felmerül. Hogyan érinti a tranzakciós illeték a bérkifizetéseket, drágábban jutnak-e hozzá fizetésükhöz a munkavállalók? Ki fizeti a munkabérek bankszámlára történő utalásának költségét?  Kit terhel a munkabér felvétel, a bankszámlanyitás, bankszámlavezetés és a bankkártya költsége? El lehet-e kerülni a tranzakciós illetéket? Lehetséges-e készpénzben kérni a munkabért? 
 

A munka díjazása: augusztustól másként számolunk

Szerző: Dr. Horváth István
Dátum: 2013. július 8.
Rovat:

A Munka törvénykönyve friss módosítása többek között átírta a meghatározott időszakra vonatkozó havi alapbérszámítást, a bérpótlék számítási alapját, a vasárnapi- és a munkaszüneti napi bérpótlék számításának módját és a távolléti díj számításának módszerét is.

Ötletek az olcsó, de szórakoztató csapatépítéshez

Szerző: Szilágyi Katalin
Dátum: 2013. július 5.
Rovat:

A mai világban kevés cég teheti meg, hogy drága pénzért csapatépítésre vigye dolgozóit. Nem feltétlenül kell azonban lemondani a munkatársak ilyen irányú fejlesztéséről. Csak egy leleményes HR osztály és vezető kell hozzá, akik kreatív megoldásokkal igazán szórakoztató csapatépítő gyakorlatokat építhetnek be a vállalat képzési programjába. Íme, néhány tipp és céges gyakorlat.

Így készítsünk bónuszszabályzatot

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2013. július 4.
Rovat:

A multinacionális cégek ösztönzési politikájának jellemzője, hogy munkavállalóikat az alapbéren felül egyéb javadalmazásban is részesíteni kívánják azért, hogy érdekeltté tegyék őket a cég eredményes működésében. A köznyelvben gyakran használjuk a bónuszszabályzat elnevezést, amely ismeretlen fogalom a munka törvénykönyvében. Mit jelent akkor a bónusz? Van-e kapcsolat bónusz, prémium, jutalom és jutalék kifejezések között? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a hatályos jogszabályok és a bírói gyakorlat tükrében.

Hogyan kell a fizetés nélküli szabadságot bejelenteni?

Szerző: dr. Menyhárt Anna
Dátum: 2013. július 4.
Rovat:

A munka törvénykönyve a gyermek otthoni gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tekintetében lehetőséget ad a munkavállalónak arra, hogy azt egyoldalú nyilatkozattal igénybe vegye, azt bejelentse. Ez a jogintézmény egyoldalú jogosultságként jelenik meg tehát a törvényben, mely alanyi jogon jár a munkavállalónak.

Így változik augusztustól a Munka Törvénykönyve (1. rész)

Szerző: Dr. Horváth István
Dátum: 2013. július 3.
Rovat:

A tavalyi után ez a nyár is eseménydúsnak ígérkezik a munkaügyekkel foglalkozók számára. A huszonnyolc jogszabályt érintő klasszikus salátatörvény egyik “levele” módosítja Munka Törvénykönyvét, amely 2012. július 1-i életbelépése után most változik először. Az augusztus 1-től hatályos törvénymódosításhoz a kezdő “lökést” a távolléti díjat esetenként az alapbérnél alacsonyabb  összegben elszámoló szabályok megszüntetése adta. Az újdonságok köre azonban ennél bővebb, a törvény szövegét követve ismertetjük és elemezzük a változásokat.