Munkaügyek

A munkaszerződések 13 százaléka módosult

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 1.
Rovat:

A jelenleg teljes, vagy részmunkaidőben dolgozók több mint háromnegyede egyelőre nem érzékelt változást az új Munka törvénykönyve (Mt.) júliusi hatályba lépése óta, de a munkavállalók 13 százalékának – 400 ezer munkavállalónak – már módosították ennek kapcsán munkaszerződését, vagy a munkáltató már jelezte ez irányú szándékát – derül ki a Policy Agenda felméréséből.

Munkavállalás nyugdíjasként (1. rész)

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. december 1.
Rovat:

Napjainkban az emberi élet aktív időszaka egyre hosszabbodik. A tanulmányokat folytató diákok, hallgatók az iskolapad mellett a gyakorlatban is igyekszenek elsajátítani szakmájukat, a nyugdíjba vonulás korhatára pedig – nem csak költségvetési okokból – emelkedik. A munkajognak megfelelően reagálni kell ezekre a jelenségekre, ahogyan megteszi ezt az új Munka Törvénykönyve is. Lássuk tehát, milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik nyugdíjasként, vagy közvetlenül a nyugdíj előtt állva vállalnak munkát!

Kevesebb a munkanélküli Szabolcsban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 29.
Rovat:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében havi és éves összevetésben is csökkent a regisztrált munkanélküliek száma; az október végi adatok szerint 53 285 regisztrált álláskeresőt tartott nyilván a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

Munkaügyi pert vesztett az állam Strasbourgban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 28.
Rovat:

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának öttagú tanácsa elutasította a fellebbezést abban az ügyben, amelyben a bíróság júliusban, első fokon elmarasztalta Magyarországot egy közalkalmazott indoklás nélküli elbocsátása miatt. Ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett.

A munkabérelőleg

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. november 28.
Rovat:

A munkabér utólag, a már elvégzett munkáért jár a munkavállalónak. Átmeneti pénzzavar esetén azonban szükséges és kényelmes megoldás lehet a munkáltatótól bérelőleget kérni. Ennek elszámolási szabályai már csak azért is fontosak, mert az új Munka Törvénykönyve az előlegnyújtásból eredő követelés szabályait egyéb esetekben is alkalmazni rendeli.

Minimálbér: a munkaadók 2,6 százalékkal emelnének

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 26.
Rovat:

A munkaadók maximum 2,6 százalékkal emelnék a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot 2013-ban, a szakszervezeti oldal viszont legalább a várható infláció mértékével történő növelést szeretne.

Elítélteket dolgoztatna az egyház

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 23.
Rovat:

Elsőként írt alá az országban együttműködési szándéknyilatkozatot a Pest Megyei Kormányhivatal a régióban működő történelmi egyházak vezetőivel a közérdekű munkabüntetésre ítéltek egyházi intézményeknél, egyházközségeknél történő foglalkoztatása érdekében pénteken Vácott.

Rehabilitációs kártya: 6400 foglalkoztatott

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 23.
Rovat:

Szeptembertől Magyarországon 3800 vállalkozás több mint 6400 embert foglalkoztat rehabilitációs kártyával, azaz abban a rendszerben, amelyben nem kell megfizetni a szociális adót – mondta a megváltozott munkaképességűek megjelenéséről a nyílt munkaerőpiacon Soltész Miklós csütörtökön Debrecenben.

Lemaradtunk a női foglalkoztatásban – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2012. november 23.
Rovat:

A magyar nők foglalkoztatási rátája az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Bár kedvező, hogy ezen belül viszonylag sokan dolgoznak teljes munkaidőben, az inaktívak igen magas aránya miatt szintén a sereghajtók közé tartozunk. Az InfoTandem heti infografikája.

Kevesebb az álláskereső

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 21.
Rovat:

Idén októberben az előző hónaphoz képest 4 ezerrel kevesebb, összesen 523 ezer álláskeresőt regisztráltak Magyarországon – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Elhalasztották a bértárgyalásokat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 21.
Rovat:

Elhalasztotta a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel folytatott bértárgyalást a minimálbérről – írja a Napi Gazdaság.

Vadászterület-elmélet és Mt. a hr-vásáron

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 21.
Rovat:

Mi történik a munkaszerződésekkel, ha a gazdasági egységet államosítják? Mi történik, ha a gazdasági társaság a piacon cserél tulajdonost? Miként nyit új perspektívákat a vadászterület-elmélet a szervezetfejlesztésben? Mik mondhatók hazai sajátosságnak szervezetfejlesztési szempontból? Az Adó Online a Personal Hungary-n járt és választ kapott a kérdésekre.

Minden az atipikus foglalkoztatásról II.

Szerző: dr. Szűcs Bálint
Dátum: 2012. november 19.
Rovat:

Köztulajdonban álló munkáltatóknál szigorú szabályok szorítják keretek közé a bérek megállapítását – atipikus foglalkoztatási formákról szóló sorozata végén újabb fontos részletekre hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében az RSM DTM.

Szociális munkásokat képeznek a reformátusok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 16.
Rovat:

Szociális feladatok ellátására szervez képzést munkanélküliek számára a pátrohai református egyházközség európai uniós támogatással – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település lelkésze.

Pintér: 145 milliárd jut közmunkára

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 16.
Rovat:

Jövőre 145 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra, a cél, hogy 2013-ban és 2014-ben háromszázezer ember juthasson munkához – mondta a belügyminiszter pénteken a közfoglalkoztatási programok szervezésében és végrehajtásában kiemelkedő tevékenységet végző önkormányzatok részére szervezett ünnepségen Budapesten.

Vonzó a lakhatási támogatás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 16.
Rovat:

November elejéig csaknem 4800 ember érdeklődött a lakhatási támogatás iránt a munkaügyi központokban, kérelmet pedig 243-an adtak be – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Drága a feketefoglalkoztatás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 15.
Rovat:

Egyre több cég bukik meg be nem jelentett dolgozói miatt. A feketefoglalkoztatás lebukás esetében nagyon sokba kerül – írja a Népszabadság.

Bértárgyalások: távol az egyezség

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 14.
Rovat:

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a két kiigazító csomaggal nehezebbé váltak a jövő évi bérekről szóló tárgyalások, amelyeken nagyon távol kerültek egymástól a munkaadók és a munkavállalók álláspontjai. Az ÁFEOSZ elnöke azt mondta: a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a béremelést.