Munkaügyek

Hogyan készítsünk bónuszszabályzatot? – II. rész

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2012. szeptember 27.
Rovat:

Célszerű a bónuszszabályzat elkészítése során gondosan eljárni: és átgondolni azokat az eseteket, amikor a munkáltató nem kíván a munkavállalónak bónuszt fizetni, mert a kifizetés megtagadását a törvény és a bírói gyakorlat csak igen szűk körben engedi. A szabályzat megsértheti az egyenlő bánásmód elvét is és az új Mt-t is.

Különlegesen bánik a főnökökkel az új Mt

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. szeptember 26.
Rovat:

Speciális helyzetet foglalnak el a munkáltatói szervezetben a vezető állású munkavállalók. Bár munkavállalók, gyakran maguk is munkáltatói jogokat gyakorolnak, és képzettségük, tapasztalataik, kapcsolatrendszerük is elkülöníti őket a többi munkavállalótól. Az általuk betöltött pozíció így eltérő munkajogi szabályokat, nagyobb felelősséget, illetve gyengébb törvényi védelmet indokol. Ezek részleteit veszi sorra friss blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.

Atipikus foglalkoztatás: távmunka, bedolgozás, kölcsönzés

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. szeptember 25.
Rovat:

Atipikus munkaviszony alatt a megszokottól valamely lényeges ismérvében eltérő munkaviszonyokat értjük. Az ilyen munkaszerződéseknél sok apró részletre kell figyelni. Most a távmunka, a bedolgozói viszony és a munkaerő-kölcsönzés eltérő szabályait vesszük sorra.

Borsik: beláthatatlanok az új Mt következményei

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 24.
Rovat:

A július elsejétől hatályos új Munka törvénykönyve (Mt.) átrendezi a munka világát Magyarországon, óriási változást jelent a munkajogi döntésekben is, ennek következményei pedig beláthatatlanok – mondta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Program munkába visszatérő szülőknek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 23.
Rovat:

Kétszáz, jelenleg gyermekgondozási ellátásban részesülő szülő vállalkozói vagy alkalmazotti munkába állását segíti elő a “Gyerevissza” elnevezésű program – közölte a projektet koordináló három szervezet.

Változatlan maradna az özvegyi nyugdíj

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak, ha a parlament elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló, pénteken benyújtott indítványát.

Állástalanokat képeztek Salgótarjánban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Alacsony iskolai végzettségű állástalanokat képzett Európai uniós programban a salgótarjáni Szív a Szívért Alapítvány, hogy javuljanak az érintettek elhelyezkedési esélyei; tavaly májusban 72-en kapcsolódtak be a programba, közülük 25-en már munkaviszonyban állnak.

Alig keresnek kevesebbet a nők – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Csupán Szlovéniában és Spanyolországban kisebb a nők kereseti hátránya a férfiakhoz képest, mint hazánkban. Amint az az InfoTandem heti infografikájából kiderül, a sereghajtó Dél-Korea.

Az új OKJ kijelölte a duális szakmai képzés kereteit (1. rész)

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Az új szakképzési törvény mellett újraszabták az Országos Képzési Jegyzéket is. Az alábbiakban azokat a változásokat foglaljuk össze, amelyek elsősorban az iskolarendszeren kívüli felnőttképzést érintik, és hamarosan alkalmazni is kell őket.

Döntött a kormány a lakhatási támogatásról

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 20.
Rovat:

Azok kaphatnak lakhatási támogatást, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, azonban a pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Csökkent az álláskeresők száma

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 20.
Rovat:

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztus végén csaknem 527 ezer álláskeresőt tartott nyilván Magyarországon; júliushoz képest 0,1, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 4 százalékkal csökkent az álláskeresők száma.

Hogyan készítsünk bónuszszabályzatot?

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2012. szeptember 20.
Rovat:

A multinacionális cégek ösztönzési politikájának jellemzője, hogy munkavállalóikat az alapbéren felül egyéb javadalmazásban is részesíteni kívánják azért, hogy érdekeltté tegyék őket a cég eredményes működésében. A köznyelvben gyakran használjuk a bónuszszabályzat elnevezést, amely ismeretlen fogalom a Munka Törvénykönyvében. Mit jelent akkor a bónusz? Van-e kapcsolat bónusz, prémium, jutalom és jutalék kifejezések között? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a hatályos jogszabályok és a bírói gyakorlat tükrében.

Becsengetés – A tanulmányi szerződés

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. szeptember 19.
Rovat:

A tanulmányi szerződés a munkaviszonyhoz kötődő, polgári jogi megállapodás. Ebben a sajátos szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a munkavállalónak a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a munkavállaló pedig kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja, illetőleg a képzettség megszerzése után meghatározott időn keresztül a munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. Dr. Kártyás Gábor blogbejegyzésében áttekinti, mire is számíthatnak pontosan azok, akik tanulmányi szerződést írnak alá.

Minden az atipikus foglalkoztatásról

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. szeptember 18.
Rovat:

AFontos gazdaságpolitikai cél az atipikus foglalkoztatási formák előmozdítása; az RSM DTM blogbejegyzésében részletesen bemutatja ezeket, és szól a hozzájuk kapcsolódó szabályokról is.

Háromezer pályakezdő kapott munkát

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 13.
Rovat:

A szeptember elsejével indult Első munkahely garancia program eddig 3020 pályakezdő számára biztosított munkalehetőséget országszerte, a 3 milliárd forintos keret összesen várhatóan mintegy 4300 fiatal elhelyezkedését segíti.

Munka kisgyermekkel: száz szülő kaphat állást

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 12.
Rovat:

Az Új Széchenyi Tervből nyert 187 millió forintos támogatással májusban indult és két évig tart a kisgyermekes szülők munkába állítására eszközöket kidolgozó Munka kisgyermekkel program. A program keretében száz szülőnek biztosítanak legalább félévi időtartamra részmunkaidős, vagy távmunkában végezhető munkát.

A munkavállalók harmada túlképzett

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 12.
Rovat:

A magyar munkavállalók harmada állítja, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához képest, a vállalatok 38 százalékánál mégis hiány várható a magasabb szintű képesítést igénylő munkakörökben – derül ki a Randstad személyzeti tanácsadó felméréséből.

Becsengetés – A munkavállaló képzése 1.

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. szeptember 11.
Rovat:

Szeptemberben nem csak a fiataloknak kezdődik az iskola, hanem – az élethosszig tartó tanulás jegyében – a munka mellett sok felnőttnek is indul valamilyen képzés. Akár a munkáltató finanszírozza ezeket az oktatásokat, akár a munkavállaló vállalja önként a részvételt, a munka és a tanulás összehangolása sok kérdést vet fel. Kötelező-e elengedi a munkavállalót az órákra? Ki fizeti a tandíjat? Le kell-e később dolgozni a tanulással töltött időt? dr. Kártyás Gábor blogbejegyzésében a munkavállaló képzésével összefüggő kérdéseket tekinti át.