Munkaügyek

Több munkáltatóval létesített munkaviszony

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. november 7.
Rovat:

Különleges foglalkoztatási formákat takar a több munkáltatóval létesített, valamint az iskolaszövetkezeti munkaviszony. Összegyűjtöttük, mire kell odafigyelni ezekben az esetekben.

Szakképzési hozzájárulás: módosulhat a törvény

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 7.
Rovat:

Módosulhat 2013-tól a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, ennek nyomán a cégek – gyakorlati képzés vállalása esetén – ismét elszámolhatnák a saját munkavállalók képzésére fordított költségeket, bár az elszámolható kötelezettséghányad a korábbi felére csökkenne.

A hét kérdése: szabadság nyilvántartása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 6.
Rovat:

Az Új Mt. arról rendelkezik, hogy 2013-tól a szabadságot órában kell nyilvántartani. Ez a rendelkezés teljes munkaidős munkavállaló esetében azt is jelenti, hogy órában is ki lehet venni a szabadságot, azaz nem egész napot, hanem csak 1-2 órát?

Változások az egészségügy munkajogában

Szerző: dr. Bérces Kamilla
Dátum: 2012. október 31.
Rovat:

Az új Munka törvénykönyve hatálybalépése több foglalkoztatási törvényre is kihatással volt, ezek közé tartozik az egészségügyi tevékenység végzésének szabályait rögzítő 2003. évi LXXXIV. törvény (Eütev.tv.) is, amely egyfelől az egészségügy területén foglalkoztatottak díjazásával, másfelől az egészségügyi ügyeleti szolgálattal kapcsolatosan tartalmaz új rendelkezéseket.

Új Mt: a munkaköri leírás

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. október 31.
Rovat:

A munkaköri leírás kulcsdokumentum a személyügyi működésében. Kijelöli az adott munkavállaló helyét a szervezetben, a szükséges kompetenciákat, megadja az ellátandó feladatokat stb. Gyakorlati jelentősége okán érdemes áttekinteni, mit szabad, mit tilos és mit érdemes belefoglalni ebbe a dokumentumba.

Nagy bérkülönbségek a régióban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 31.
Rovat:

A magyar munkavállalók havi bruttó 221 ezer 400 forintos átlagfizetésénél a szlovákok 19, a cseh dolgozók pedig 34 százalékkal kerestek többet az elmúlt egy évben – derül ki a Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu felméréséből.

Kkv-szektor: nem lesz látványos létszámbővítés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 29.
Rovat:

A haza kkv-k nagy többsége az alkalmazotti létszám stagnálását valószínűsíti jövőre, de a létszámbővítésben gondolkodó vállalkozások többsége is csupán néhány fős munkaerő–felvételt prognosztizál, ezért a kkv szektorban továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése. Az alkalmazotti fizetések tekintetében csak minden ötödik vállalkozás számol dolgozói bérének növekedésével – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásából.

Megváltozott munkaképességűek: könnyebb lesz a foglalkoztatás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 29.
Rovat:

A kormány átalakítja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rendszerét, újraszabályozza a foglalkoztatók ellenőrzését, támogatásának, minősítésének rendszerét. A szociális államtitkárság közlése szerint az új akkreditációs és támogatási rendszer minden foglalkoztató számára egységes és egyszerűbb lesz.

Több az álláskereső Fejér megyében

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 26.
Rovat:

Kismértékben emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma Fejér megyében, így szeptember végén 19 920 fő szerepelt a regisztrációban – derül ki a Fejér Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja munkaerő-piaci helyzetelemzéséből.

Munkavállalói joglemondás: lehet is meg nem is

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. október 24.
Rovat:

A jogról lemondó nyilatkozat mindig veszélyes. Alappal habozunk, amikor egy közszolgáltatási szerződés megszüntetésekor, vagy a mobil előfizetésünk lemondásakor azt kell aláírnunk, hogy a szolgáltatóval szemben további igényt nem fogunk érvényesíteni. A joglemondó nyilatkozat különösen aggályos olyan jogviszonyokban, ahol az egyik fél alárendelt pozícióban van. Nem véletlen, hogy a Munka Törvénykönyve szigorú korlátokat állít a munkavállalói joglemondásra, a munkavállaló személyiségi és vagyoni jogai tekintetében egyaránt.

Csökkent az álláskeresők száma

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 17.
Rovat:

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál 526 700 álláskeresőt tartottak nyilván szeptember végén; augusztushoz képest 160-nal, az előző szeptemberhez képest pedig csaknem 10 ezerrel csökkent a munkát keresők száma – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci statisztikából.

Jelképes minimálbér-emelés várható

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 17.
Rovat:

Elkezdődtek a tárgyalások a jövő évi minimálbérről – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére kedden. A munkaadói oldal megfontolandónak tartja, hogy legyen-e egyáltalán emelés, míg a szakszervezetek közül az MSZOSZ infláció körüli, a Munkástanácsok ennél nagyobb emelést javasol.

Mennyit lehet egyhuzamban dolgoztatni?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. október 16.
Rovat:

Akár 50-55 nap folyamatos munkavégzés is elrendelhető, azzal persze, hogy a be nem osztott pihenőnapokat a munkaidőkeret tartama alatt később meg kell kapnia a munkavállalónak. Ezt a riasztó lehetőséget oldja az új Mt. azon szabálya, miszerint a munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel köteles beosztani – írja blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.

Érdemes szakképzettséget szerezni

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 11.
Rovat:

Az egyetemet és főiskolát végzettek mellett a saját szakmájukban kiváló, jól képzett szakembereknek is van jövőjük Magyarországon – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a szabolcsi munkaügyi központ által szervezett, kétnapos pályaválasztási kiállításon.

Ki kaphat lakhatási támogatást?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 9.
Rovat:

Októbertől a lakóhelyüktől messze dolgozók jelentős lakhatási támogatást kaphatnak a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból. Hogy kik, meddig és mennyit, az pontosan kiderül a Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztatójából.

Ezer roma nő kaphat szakképzést

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 5.
Rovat:

Ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) együttműködésében indított, európai uniós finanszírozású program keretében.

Munkástanács: 115 ezer forint legyen a minimálbér

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 5.
Rovat:

A Munkástanácsok Országos Szövetsége 115 ezer forintos minimálbérre és 120 ezer forintos szakmunkás-bérminimumra tett javaslatot 2013-ra a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán – írja a Magyar Nemzet pénteki száma.

Több pályakezdő juthat munkához

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 4.
Rovat:

Az eredetileg tervezett létszám kétszerese, több mint hétezer fiatal juthat munkához az Első munkahely garancia programban – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Állásokat szüntet meg a közmunka

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. október 4.
Rovat:

Konkrét eseteken keresztül világít rá az új magyar közmunkarendszer hibáira Szabó Máté ombudsman jelentése. A vállalatok adóforintjaiból is finanszírozott foglalkoztatáspolitikai eszköz – a közmunka – középpontba helyezése nem csak a munkanélküliek, hanem a vállalkozások számára is hátrányokkal jár.