Munkaügyek

Állásokat szüntet meg a közmunka

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. október 4.
Rovat:

Konkrét eseteken keresztül világít rá az új magyar közmunkarendszer hibáira Szabó Máté ombudsman jelentése. A vállalatok adóforintjaiból is finanszírozott foglalkoztatáspolitikai eszköz – a közmunka – középpontba helyezése nem csak a munkanélküliek, hanem a vállalkozások számára is hátrányokkal jár.

Felmondás sms-ben?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. október 3.
Rovat:

Az új Munka Törvénykönyve egyik legmodernebb vonása, hogy bizonyos esetekben írásbelinek tekinti az elektronikus dokumentumban tett nyilatkozatot is. Egyelőre azonban úgy tűnik, ez a rendelkezés inkább megnehezíti, semmit megkönnyíti a munkáltatók és munkavállalók életét.

A hét munkaügyi kérdése: bérpótlék

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 2.
Rovat:

Jár-e bérpótlék akkor, ha a munkavégzés rendszeresen a munkanapokon 22 óra után, de 23 óra előtt (pl. 22.45-kor) fejeződik be? Össze kell számítani a napi 45 perceket vagy ezeket figyelmen kívül kell hagyni?

KSH: csökkent a munkanélküliség

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 28.
Rovat:

Az idén nyáron, június-augusztusban 456 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 10,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett, s 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Munkavédelem: a kisvállalkozások többet hibáznak

Szerző: Molnár Ildikó
Dátum: 2012. szeptember 28.
Rovat:

2013. január 1-jével új tartalmi és formai követelményei lehetnek a munkabaleseti jegyzőkönyvnek, amire nem árt előre felkészülniük a cégeknek. A változásokról, a munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatairól, a legkirívóbb szabálysértésekről beszélgettünk dr. Bakos Józseffel, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának főigazgató-helyettesével.

Teljességre törekszik a Munkajogi e-kommentár

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2012. szeptember 27.
Rovat:

Az e-kommentár jelenleg egyedülálló, napra kész szolgáltatás a piacon: nem klasszikus kommentár, hanem a teljes, versenyszférára vonatkozó magyar munkajogi szabályozást és bírói gyakorlatot ismerteti. Kézdi Katalinnal, a CompLex Kiadó Adó, HR és képzési szegmens vezetőjével, dr. Szoboszlai-Üveges Erzsébettel és dr. Domány Katalinnal, a munkajogi e-kommentár szerkesztőivel arról beszélgettünk, hogyan született meg a munkajogi e-kommentár.

Hogyan készítsünk bónuszszabályzatot? – II. rész

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2012. szeptember 27.
Rovat:

Célszerű a bónuszszabályzat elkészítése során gondosan eljárni: és átgondolni azokat az eseteket, amikor a munkáltató nem kíván a munkavállalónak bónuszt fizetni, mert a kifizetés megtagadását a törvény és a bírói gyakorlat csak igen szűk körben engedi. A szabályzat megsértheti az egyenlő bánásmód elvét is és az új Mt-t is.

Különlegesen bánik a főnökökkel az új Mt

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. szeptember 26.
Rovat:

Speciális helyzetet foglalnak el a munkáltatói szervezetben a vezető állású munkavállalók. Bár munkavállalók, gyakran maguk is munkáltatói jogokat gyakorolnak, és képzettségük, tapasztalataik, kapcsolatrendszerük is elkülöníti őket a többi munkavállalótól. Az általuk betöltött pozíció így eltérő munkajogi szabályokat, nagyobb felelősséget, illetve gyengébb törvényi védelmet indokol. Ezek részleteit veszi sorra friss blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.

Atipikus foglalkoztatás: távmunka, bedolgozás, kölcsönzés

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. szeptember 25.
Rovat:

Atipikus munkaviszony alatt a megszokottól valamely lényeges ismérvében eltérő munkaviszonyokat értjük. Az ilyen munkaszerződéseknél sok apró részletre kell figyelni. Most a távmunka, a bedolgozói viszony és a munkaerő-kölcsönzés eltérő szabályait vesszük sorra.

Borsik: beláthatatlanok az új Mt következményei

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 24.
Rovat:

A július elsejétől hatályos új Munka törvénykönyve (Mt.) átrendezi a munka világát Magyarországon, óriási változást jelent a munkajogi döntésekben is, ennek következményei pedig beláthatatlanok – mondta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Program munkába visszatérő szülőknek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 23.
Rovat:

Kétszáz, jelenleg gyermekgondozási ellátásban részesülő szülő vállalkozói vagy alkalmazotti munkába állását segíti elő a “Gyerevissza” elnevezésű program – közölte a projektet koordináló három szervezet.

Változatlan maradna az özvegyi nyugdíj

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak, ha a parlament elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló, pénteken benyújtott indítványát.

Állástalanokat képeztek Salgótarjánban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Alacsony iskolai végzettségű állástalanokat képzett Európai uniós programban a salgótarjáni Szív a Szívért Alapítvány, hogy javuljanak az érintettek elhelyezkedési esélyei; tavaly májusban 72-en kapcsolódtak be a programba, közülük 25-en már munkaviszonyban állnak.

Alig keresnek kevesebbet a nők – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Csupán Szlovéniában és Spanyolországban kisebb a nők kereseti hátránya a férfiakhoz képest, mint hazánkban. Amint az az InfoTandem heti infografikájából kiderül, a sereghajtó Dél-Korea.

Az új OKJ kijelölte a duális szakmai képzés kereteit (1. rész)

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. szeptember 21.
Rovat:

Az új szakképzési törvény mellett újraszabták az Országos Képzési Jegyzéket is. Az alábbiakban azokat a változásokat foglaljuk össze, amelyek elsősorban az iskolarendszeren kívüli felnőttképzést érintik, és hamarosan alkalmazni is kell őket.

Döntött a kormány a lakhatási támogatásról

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 20.
Rovat:

Azok kaphatnak lakhatási támogatást, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, azonban a pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Csökkent az álláskeresők száma

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 20.
Rovat:

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztus végén csaknem 527 ezer álláskeresőt tartott nyilván Magyarországon; júliushoz képest 0,1, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 4 százalékkal csökkent az álláskeresők száma.

Hogyan készítsünk bónuszszabályzatot?

Szerző: dr. Németh Janka
Dátum: 2012. szeptember 20.
Rovat:

A multinacionális cégek ösztönzési politikájának jellemzője, hogy munkavállalóikat az alapbéren felül egyéb javadalmazásban is részesíteni kívánják azért, hogy érdekeltté tegyék őket a cég eredményes működésében. A köznyelvben gyakran használjuk a bónuszszabályzat elnevezést, amely ismeretlen fogalom a Munka Törvénykönyvében. Mit jelent akkor a bónusz? Van-e kapcsolat bónusz, prémium, jutalom és jutalék kifejezések között? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a hatályos jogszabályok és a bírói gyakorlat tükrében.

Becsengetés – A tanulmányi szerződés

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. szeptember 19.
Rovat:

A tanulmányi szerződés a munkaviszonyhoz kötődő, polgári jogi megállapodás. Ebben a sajátos szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a munkavállalónak a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a munkavállaló pedig kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja, illetőleg a képzettség megszerzése után meghatározott időn keresztül a munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. Dr. Kártyás Gábor blogbejegyzésében áttekinti, mire is számíthatnak pontosan azok, akik tanulmányi szerződést írnak alá.