Munkaügyek

Egységes támogatás jár a fogyatékosok után

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 28.
Rovat:

Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása jövőre; az átalakításnak köszönhetően hétezerrel nő a támogatott foglalkoztatottak száma – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A bérpótlék új szabályai a jogalkalmazás tükrében

Szerző: dr. Dudás Katalin
Dátum: 2012. december 27.
Rovat:

A bérpótlék a szokásos feltételektől eltérő és az alapbér megállapításánál figyelmen kívül hagyott munkakörülményeknek és munkafeltételeknek megfelelő különbér. A kialakult szabályozási (jogszabályi és kollektív szerződéses) gyakorlat szerint általában akkor szükséges pótlékot adni, amikor valamely munkakör olyan sajátos és szokatlan jellegzetességeket mutat, melyeket nehéz belefoglalni az időhöz vagy eredményhez kötött bérezési rendszerbe, mivel ezek a tipikus munkakörülmények figyelembevételén alapulnak. Ezért külön díjazási fajtára van szükség annak érdekében, hogy e sajátosságokat figyelembe vegyék.

Rugalmas munkaidőt szeretnének a szülők

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 20.
Rovat:

A szülők a foglalkoztatás területén a rugalmasságot tartják a legfontosabbnak – derül ki abból a kutatásból, amelyben kisgyermekes szülőket és munkáltatókat kérdeztek meg a munkába való visszatérés akadályairól, ösztönzőiről.

A munkaerő-kölcsönzés megítélése (x)

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. december 18.
Rovat:

A közelmúltbéli átfogó ellenőrzések és az új törvények azt eredményezték, hogy a nagyobb, becsületesebb, tisztább cégek maradtak a piacon, valamint a szakmai hozzáértés is kötelező eleme már az engedély kiadásának. Fizetett hirdetés.

Minimálbér van, bérajánlás nincs

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 13.
Rovat:

Jövőre a minimálbér 98 ezer, a szakmunkás minimálbér 114 ezer forint lesz – állapodtak meg a munkaadók, a munkavállalók és a kormány képviselői. A kabinet az első félévben 11 ágazatban vállalja a minimálbér-emelés terheit. Bérajánlás nem lesz.

Egyfolytában dolgoznak a magyarok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 12.
Rovat:

Az OECD jelentése szerint az átlag magyar 1980 órát töltenek munkával egy évben. Ennél többet csak a görögök, a chileiek és a mexikóiak dolgoznak.

Próbanapon is jár fizetés

Szerző: Junkert Andrea
Dátum: 2012. december 12.
Rovat:

A próbanap intézménye számos gyakorlati és nem utolsó sorban jogi vonatkozást is felvet, melyeket érdemes minél előbb tisztázni a félreértések elkerülése érdekében.

Lájk és komment munkaidőben

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. december 12.
Rovat:

„Megosztottam egy ismerősöm posztját, és már hárman lájkolták is!” Pár éve egy ilyen mondathoz még szótár vagy elmeorvos kellett volna. Anélkül, hogy elmerülnénk a szociológiai aspektusokban, a közösségi média legalább két szempontból munkajogi kérdéseket is felvet. Mit tehet a munkáltató, ha munkavállalói munkaidőben is a közösségi oldalakon lógnak? És mi a helyzet az itt megosztott, a munkáltatót érintő tartalmakkal?

Egyszerűsödik az álláskeresés adminisztrációja

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 11.
Rovat:

Egyszerűsödnek az álláskeresők nyilvántartásba vételére, az álláskeresési járadék és a nyugdíj előtti álláskeresési segély folyósítására vonatkozó eljárási szabályok, valamint a jövőben az adómentes jövedelem határáig nem minősül keresőtevékenységnek a szociális szövetkezetben végzett munka – döntött kedden az Országgyűlés.

A védett korúak munkavállalása

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. december 7.
Rovat:

Az új Munka Törvénykönyve tervezetének vitája során nagy figyelmet kaptak a közvetlenül nyugdíj előtt álló, úgynevezett védett korú munkavállalók. Ebben a bejegyzésben az ő helyzetükre vonatkozó munkajogi szabályokat foglaljuk össze, és kitérünk arra is, milyen szabályok vonatkoznak a nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugdíj melletti munkavállalásra.

Árthat az interjún a Facebook profil

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 5.
Rovat:

A közösségi média munkahelyi használatának, valamit a leendő munkavállaló közösségi oldalakról elérhető adatai számos jogi kérdést vetnek fel, amelyekre a magyar joggyakorlatban még nem alakultak ki pontos válaszok. Nem árt például, ha egy állásinterjú előtt kitakarítjuk a Facebook profilunkat, mert a közzétett fotók és a lájkolt oldalak is befolyásolhatják a sikert, sőt egy esetleges munkaügyi jogvitában is lehetnek bizonyítékok a vicces fotók.

Minimálbér: messze a megállapodás

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. december 5.
Rovat:

Nagyon kicsi az esély arra, hogy megállapodás születik a jövő évi bérekről a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek között, mivel az érdekképviseletek álláspontjai nem közeledtek – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a szerdai egyeztetés után.

Szabó Máté: kiszolgáltatottabbak a munkavállalók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 4.
Rovat:

Gyengülnek a munkavállalókat védő garanciák és csökken a jogbiztonság a foglalkoztatásban – mondta Szabó Máté ombudsman A munka méltósága elnevezésű projekt záró rendezvényén. Az új Mt néhány passzusa miatt az alkotmánybírósághoz fordul – jelentette be.

Védelmet kap a kölcsönzött foglalkoztatott

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 4.
Rovat:

Ha egy cég csődbe megy, a vonatkozó uniós irányelvnek megfelelően a saját és a kölcsönzött foglalkoztatottak bérére ugyanaz a jogi védelem vonatkozik jövő januártól. A parlament hétfőn 234 igen, 33 nem és 32 tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló törvényt, amely a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról, illetve a bérgarancia-alapról szóló törvényt módosítja.

Képzési program megváltozott munkaképességűeknek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 3.
Rovat:

Képzési programot indít a kormány a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának elősegítésére. A 4,9 milliárd forintos összköltségvetésű – vidékközpontú – projekt forrásainak 95 százalékát az Új Széchenyi Terv keretében biztosítják.

Új Mt: még kifogásolhatja az EU

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 3.
Rovat:

Eltérő jogi védelemben részesülnek a július óta hatályos új Munka törvénykönyvében (Mt.) azok a munkavállalók, akiknek a munkáltatója egy gazdasági egység átruházása folytán változik meg, és azok, akiknél például két társaság összeolvadása miatt állt be munkáltatói jogutódlás. Az új gyakorlat az uniós irányelveknek csak részben felel meg, amely akár Magyarország kötelezettségszegési eljárásban történő elmarasztalásához is vezethet – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

A munkaszerződések 13 százaléka módosult

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 1.
Rovat:

A jelenleg teljes, vagy részmunkaidőben dolgozók több mint háromnegyede egyelőre nem érzékelt változást az új Munka törvénykönyve (Mt.) júliusi hatályba lépése óta, de a munkavállalók 13 százalékának – 400 ezer munkavállalónak – már módosították ennek kapcsán munkaszerződését, vagy a munkáltató már jelezte ez irányú szándékát – derül ki a Policy Agenda felméréséből.