Munkaügyek

A főnök is beleszólhat a szabadságba

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. augusztus 16.
Rovat:

Az alapszabadság negyedének időpontjáról a munkavállaló dönthet – többek között ez is fontos szempont lehet így nyár derekán a vállalatoknál – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

Új Mt: rejtőzködő szabályok

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 13.
Rovat:

Első látásra hiába keressük az új Munka Törvénykönyvében a részmunkaidős munkavállalónak járó díjazás és a készenlét alatti munkavégzés megszokott szabályait. A tüzetesebb vizsgálat kideríti, hogy nem minden szabály szűnt meg, amely elsőre rejtőzködni látszik.

Él az új Mt adta lehetőségekkel a Dreher

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 8.
Rovat:

A Munka Törvénykönyvében meghatározottnál hosszabb felmondási idő, kedvezőbb műszakpótlékok, teljesítményarányos kompenzációs rendszer, munkaidő-keretes foglalkoztatás – mások mellett ezeket az elemeket is szabályozza a Dreher Sörgyárak Zrt. napokban aláírt megújított kollektív szerződése.

Vissza kell fizetni a túlvett szabadságot?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 6.
Rovat:

Az új Munka Törvénykönyvét (Mt.) még sokáig fogjuk a régi, megszokott és most hatályon kívül került 1992. évi Mt. szemüvegén keresztül olvasni. A két törvény összeolvasásakor az olvasónak hamar szemet szúrnak olyan szabályok, amelyeket az új Mt. már nem tartalmaz. Ha azonban az új törvény látszólag szó szerint nem is tartalmaz egy korábbi rendelkezést, az még – más előírásokból levezethetően – továbbra is kötelező, alkalmazható maradhat. Az egyik ilyen megszokott, a munkaügyi gyakorlat szerves részévé vált szabály a túlvett rendes szabadság visszafizetésére vonatkozik.

Segítünk megismerni az új munka törvénykönyvét

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 6.
Rovat:

Július 1-jétől hatályos az új munka törvénykönyve, így a munka világának valamennyi szereplője új szabályozókkal kénytelen megismerkedni. Ezt segíti elő a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja, amely dupla kötetben, külön-külön munkavállalóknak és munkáltatóknak szóló kiadványban ismerteti a legfontosabb szabályokat és változásokat.

Vállalati kézikönyv fiatal szülőknek

Szerző: dr. Elek Lenke
Dátum: 2012. augusztus 1.
Rovat:

A legtöbb svéd vállalatnál részletekbe menően szabályozzák az ott dolgozókkal kapcsolatos munkaügyi teendőket, de arra még ott sem futotta, hogy foglalkoztak volna azzal is: miképpen bánjon a cég az olyan alkalmazottakkal, akik „friss” szülők.

Generációs motivációkülönbségek a munkavállalók között

Szerző: Junkert Andrea
Dátum: 2012. július 31.
Rovat:

Más-más tényezők járulnak hozzá a különböző generációkba tartozó munkavállalók elégedettségéhez, ám a megbecsültség mindenki számára fontos. Mit akar az ún. Boomer, és mit az Y-generáció? És kik ők egyáltalán? Az RSM DTM blogbejegyzéséből kiderül.

Át kell nézni a munkáltatói utasításokat

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. július 30.
Rovat:

Júliustól a munkáltató által egyoldalúan kiadott szabályzatok, utasítások tartalma is összhangba kell kerüljön az új Munka Törvénykönyvével. Ezek felülvizsgálata valamivel egyszerűbb lehet, mint a megállapodásoké, de az új szabályok alapján bizonyos esetekben a munkáltató egyoldalú nyilatkozatának módosításához is szükséges lesz a munkavállaló beleegyezése – írja blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.

Kezdjük el a munkajogi nagygenerált!

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. július 27.
Rovat:

Az új Munka Törvénykönyve hatályba lépésével sürgető feladattá vált a hatályos munkaszerződések, kollektív szerződések és egyéb megállapodások felülvizsgálata. Ehhez a munkához ad néhány jó tanácsot dr. Kártyás Gábor friss blogbejegyzésében.

Egymásra talált a LIGA és a VOSZ

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 23.
Rovat:

A rendezett munkaügyi kapcsolatok céljából és a munkabéke megőrzésének érdekében együttműködési megállapodást kötött a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségével (VOSZ) – közölte a két szervezet vezetője.

Korlátozott a kötetlen munkarend

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. július 23.
Rovat:

Mást jelent az új Mt hatályba lépése óta a kötetlen munkarend: ha a törzsidő legalább a napi munkaidő felét eléri, az már kötetlen munkarendnek minősül. A kötetlen munkarend bevezetése csak a munkáltatótól függ, és a munkaidő mértékre vonatkozó előírások ekkor is érvényesek – derül ki dr. Kártyás Gábor friss blogbejegyzéséből.

Szerződés határozott időre – tartósan?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. július 20.
Rovat:

Az új Mt nem szabja meg, hányszor lehet azonos felek között meghosszabbítani a határozott idejű munkaviszonyt. A sorozatos hosszabbítás jogszerűsége az eset összes körülményeinek ismeretében ítélhető meg. Majd a bírói gyakorlat dönti el, mire számíthat az a munkáltató, aki jogellenesen alkalmazza a határozott idejű munkaviszonyt – derül ki dr. Kártyás Gábor blogbejegyzéséből.

Megugrottak a bérek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 19.
Rovat:

A várakozásokat messze meghaladó mértékben, 6,4%-kal nőttek a bruttó bérek májusban az áprilisi 2,5% után, míg a nettó bérek növekedése 3,8% volt, ami 1,4%-os reálbércsökkenést eredményezett. A családi adókedvezményekkel együtt azonban feltehetően nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, így a reálbércsökkenés mértéke is jóval kisebb lehetett – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Nem értik a kicsik az Új Mt-t?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 16.
Rovat:

A magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) kétharmada nem számol azzal, hogy a július óta hatályos új Munka törvénykönyve változtat költségein, míg a cégvezetők 22 százaléka költségei növekedését várja az új jogszabálytól – derül ki a Policy Agenda mintegy 700 cégvezető körében végzett kutatásából.

A hét munkaügyi kérdése: hazautazás költségtérítése

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 13.
Rovat:

Kalocsai állandó lakóhellyel rendelkező munkavállaló tartózkodási helye Budaörsön van, a munkavégzés helye Budapest. A munkavállaló felvételekor már budaörsi tartózkodási hellyel rendelkezett, több éve Budaörsön lakik. A szülői ház Győrben van, szülei laknak ott életvitelszerűen, hazajárni hozzájuk szokott. Köteles-e a munkáltató megtéríteni a hazautazás költségét Győr és Budapest között?

Új Mt: 3 fontos dolog, ami csak jövőre változik

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. július 10.
Rovat:

Három fontos területen jövő év január 1-jéig várni kell az új Mt. hatályba lépésre, és idén még az 1992. évi törvény szabályait kell alkalmaznunk. Ezek a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, a szabadság és a távolléti díj számítása – írja dr. Kártyás Gábor blogbejegyzésében.