Munkaügyek

Becsengetés – A munkavállaló képzése 1.

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. szeptember 11.
Rovat:

Szeptemberben nem csak a fiataloknak kezdődik az iskola, hanem – az élethosszig tartó tanulás jegyében – a munka mellett sok felnőttnek is indul valamilyen képzés. Akár a munkáltató finanszírozza ezeket az oktatásokat, akár a munkavállaló vállalja önként a részvételt, a munka és a tanulás összehangolása sok kérdést vet fel. Kötelező-e elengedi a munkavállalót az órákra? Ki fizeti a tandíjat? Le kell-e később dolgozni a tanulással töltött időt? dr. Kártyás Gábor blogbejegyzésében a munkavállaló képzésével összefüggő kérdéseket tekinti át.

A munkavállalóknak kedvez majd a szlovák Mt

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 4.
Rovat:

Bővül a munkaviszonynak minősített foglalkoztatási formák köre, korlátozzák a határozott időre szóló munkaszerződések meghosszabbításának lehetőségeit, visszaáll a felmondási idő és a végkielégítés egyidejű alkalmazásának gyakorlata, ha a szlovák parlament elfogadja a kormány törvényjavaslatát.

Ingyen foglalkoztathat pályakezdőt

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 4.
Rovat:

A pályakezdők teljes bérköltségét és utazási költségét is megtérítik négy hónapig az „Első munkahely garancia” nevű program nyertes cégeinek. A dolgozókat a program végeztével akár el is lehet bocsátani.

Álláskeresőket segítő program indult

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 30.
Rovat:

Budapesti álláskeresők elhelyezkedését segítő programot indított európai uniós támogatással a Budapest Esély Nonprofit Kft. és az Esély Labor Egyesület; a projekt keretében létrehozzák az Országos Közfoglalkoztatási Módszertani Központot is.

10,5 százalékon a munkanélküliség

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 28.
Rovat:

Az idén május-júliusban a munkanélküliek létszáma 459 ezer fő volt, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Kacsavadászat – tévedések az új Mt. körül

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 27.
Rovat:

Az új Munka Törvénykönyvét (Mt.) övező sajtóérdeklődés bár indokolt, olykor ugyancsak leegyszerűsítő, néha pedig kifejezetten téves tájékoztatás szüremlik át a médián. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttem pár félrecsúszott, az új Mt.-vel kapcsolatos hírt, amelyekkel a közelmúltban találkoztam. Bemutatásuk célja egyrészt a tévedések kiigazítása, másrészt annak újbóli és soha nem nélkülözhető hangsúlyozása, hogy az új munkajogi kódexet ne a Kutyák és Lovak magazin „A Jogász Válaszol” rovatából akarjuk megismerni. A kérdés elég jelentős ahhoz, hogy tisztább forrás után kutassunk!

380 millió forint jut a békési pályakezdőknek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 23.
Rovat:

A pályakezdő fiatalok támogatási lehetőségeiről tájékoztatta a munkáltatókat a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja csütörtökön, az “Első munkahely garancia” program keretéből a megyében 380 millió forint áll rendelkezésre. Ebből mintegy hatszáz pályakezdőt tudnak támogatni.

LMP: javítani kell az Erzsébet-program hibáit

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 22.
Rovat:

Visszásságok tapasztalhatóak az LMP szerint az Erzsébet-program körül, az ellenzéki párt a hibák kijavítását sürgeti az emberi erőforrások miniszterénél. A párt szerint hiányosságok mutatkoznak a szociális üdültetési programban.

Századvég: jó irány a mobilitás támogatása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 21.
Rovat:

A lakhatási támogatás a munkavállalók többségét valóban ösztönözné arra, hogy lakóhelyétől távol vállaljon munkát – derült ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megrendelésére készített közvélemény-kutatásból. A válaszadók szerint a mobilitást a bértámogatás is növelné.

Mi a munkavállalói készenlét?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 21.
Rovat:

Készenlétnek azt nevezzük, amikor a munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején kívül áll a munkáltató rendelkezésére, egy általa választott helyen. Erre az időre az alapbér 20 százaléka illeti meg a munkavállalót.

Az elbocsátásban rejlő lehetőségek

Szerző: Répáczki Rita
Dátum: 2012. augusztus 21.
Rovat:

Napjainkban a munkaerőpiac a változásokról szól. A változások következtében megváltozik a szervezet munkaerőigénye is, és a feladatok csökkenése, vagy a folyamatok praktikusabbá tétele miatt a szervezetnek kevesebb munkaerőre van szüksége. Ez gyakran leépítéseket eredményez. Kérdés, hogy mit lehet ezekből a helyzetekből kihozni. Milyen lehetőségeket kínál a munka világa az elbocsátottaknak, a leépítés után a szervezetben maradóknak, vagy magának a leépítő szervezetnek?

A hét munkaügyi kérdése: bérpótlék, vasárnapi pótlék

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 17.
Rovat:

Egy vendéglátó egységben, ahol az alkalmazottak váltják egymást, mert a nyitvatartási idő 6-22-ig tart, kell-e a 30 százalékos pótlékot fizetni 18 óra után? Ha megvan a dolgozónak a heti 2 pihenőnapja és vasárnap éppen dolgozik, akkor is jár neki az 50 százalékos pótlék?

A főnök is beleszólhat a szabadságba

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. augusztus 16.
Rovat:

Az alapszabadság negyedének időpontjáról a munkavállaló dönthet – többek között ez is fontos szempont lehet így nyár derekán a vállalatoknál – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

Új Mt: rejtőzködő szabályok

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. augusztus 13.
Rovat:

Első látásra hiába keressük az új Munka Törvénykönyvében a részmunkaidős munkavállalónak járó díjazás és a készenlét alatti munkavégzés megszokott szabályait. A tüzetesebb vizsgálat kideríti, hogy nem minden szabály szűnt meg, amely elsőre rejtőzködni látszik.

Él az új Mt adta lehetőségekkel a Dreher

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 8.
Rovat:

A Munka Törvénykönyvében meghatározottnál hosszabb felmondási idő, kedvezőbb műszakpótlékok, teljesítményarányos kompenzációs rendszer, munkaidő-keretes foglalkoztatás – mások mellett ezeket az elemeket is szabályozza a Dreher Sörgyárak Zrt. napokban aláírt megújított kollektív szerződése.