Munkaügyek

Fellendíthet a pályakezdő minimálbér?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 6.
Rovat:

Javíthat a a pályakezdők elhelyezkedési esélyein az alacsonyabb minimálbér és arra sem kell számítani, hogy a munkáltatók az olcsóbb munkaerő reményében lecserélnék régebbi dolgozóikat – mondta Váradi Balázs, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója a portfolio.hu-nak adott interjúban.

Munkaalapú állam jön

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 5.
Rovat:

Jóléti állam helyett munkaalapú állam jöhet létre a Munka törvénykönyvének elfogadásával – mondta Czomba Sándor foglalkoztatottságért felelős államtitkár. Rugalmas és biztonságos lesz a munkapiac a kormánypártok szerint, míg az ellenzék a leszakadó térségeket és rétegeket féltette. Hétfő este befejeződött az új Mt átmeneti rendelkezéseinek általános vitája.

Új Mt: maradhat a vasárnapi munkavégzés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

Egyértelművé teszi a vasárnapi munkavégzés lehetőségét a kereskedelemben az új Munka törvénykönyve július 1-jei hatályba lépéséhez kapcsolódóan a parlamenthez benyújtott módosító javaslat az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint.

Új Mt: átrendeznek az átmeneti rendelkezések

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

Benyújtotta a kormány a Munka törvénykönyvének hatályba léptetéséről szóló átmeneti rendelkezéseket, amelyek a munkavállalóknak kedvező átmeneti szabályokat javasolnak több ponton. Így például csak jövőre kell alkalmazni a szabadság és az átlagkereset helyébe lépő távolléti díj szabályait. A jogszabály-tervezetet nagyon gondosan érdemes tanulmányozni minden munkaadónak.

Család vagy munka? Család és munka!

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

A munka világában igen sokszor szembesülünk a címben szereplő dilemmával: a munkavállaló a karrierjére, a pénzkeresésre koncentráljon, vagy fontosabb inkább a családalapítás, gyermeknevelés? Mivel két hasonlóan fontos értékről van szó, a jogalkotás igyekszik nem választani a kettő között, hanem lehetővé tenni azok párhuzamos érvényesítését – írja friss blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.

Minimálbér-csökkentés pályakezdőknek?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 1.
Rovat:

Jövőre csökkenthetik a pályakezdőknek fizetendő minimálbért – mondta Czomba Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A fiatalok foglalkoztatásának növekedése várható a lépéstől a foglalkoztatásért felelős államtitkár szerint.

Változnak a munkaszerződés tartalmi elemei

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 31.
Rovat:

Idén is folytatja az RSM DTM bérszámfejtési kisokos sorozatűt. Sorozatindító blogbejegyzésük a 2012. július 1-től hatályba lépő új Munka törvénykönyve kapcsán a munkaszerződéseket érintő szabályváltozásokról szól.

Új Mt: a szabadság csak jövőre változik

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. május 24.
Rovat:

Várhatóan csak jövőre kell alkalmazni a szabadság és az átlagkereset helyébe lépő távolléti díj szabályait. Többek között ezt tartalmazza az a szakértői javaslat, amit még az utolsó pillanatban, az új Mt. júliusi hatályba lépése előtt törvénybe foglalnak. Hogyan készüljenek fel a munkáltatók, mikor melyik jogszabályt kell alkalmazni, kell-e módosítani a hatályos megállapodásokat? Erről is beszélgettünk dr. Berke Gyulával, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánjával, a törvényt előkészítő szakmai bizottság tagjával.

Népszerűek a munkahelyteremtő pályázatok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 23.
Rovat:

10,4 milliárd forintos támogatási igény érkezett be a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő beruházásokat elősegítő pályázatára – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Felmondás: nem védik már annyira a munkavállalót

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. május 23.
Rovat:

A felmondási tilalmak és korlátozások rendszere jelentősen átalakul az új Munka Törvénykönyve hatálybalépésével. Mikor illeti meg valamilyen védettség a munkavállalót a munkáltató felmondásával szemben az új törvény alapján? dr. Kártyás Gábor blogjából megtudhatjuk.

Kevesebb volt a munkabaleset

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 22.
Rovat:

Az első negyedévben 3169 munkabaleset történt, ezek közül 7 volt halálos; a balesetek száma 5, a halálos baleseteké 68 százalékkal csökkent egy év alatt – közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

Új Mt.: nő a foglalkoztatás kockázata

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 17.
Rovat:

A munkáltatói és munkavállalói kapcsolat a mellérendeltség irányába tolódik, de ezzel a felelősség is jobban terheli a munkavállalókat – hangzott el a negyedik BérMozaik konferencián, amelyet a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési üzletága rendezett. Megjelent a júliustól hatályos Mt-ben a méltányos mérlegelés alapelve, változik többek között a munkaidő szabályozása és a szabadidő kiadhatósága is – derült ki Dr. Takács Gábor előadásából.

Csiszolnák az Mt-t a szakszervezetek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 17.
Rovat:

Az érdekvédők többek között azt javasolják, hogy az üzemi megállapodásokban rögzíttek ne térhessenek el negatív irányba, a munkavállalók rovására a Munka törvénykönyve rendelkezéseitől.

A jogszerűség próbája is a próbanap

Szerző: Pentz Edina
Dátum: 2012. május 11.
Rovat:

Egyre általánosabbá válik az egynapos próbaidő, a próbanap intézménye a magyar cégek körében is. Fontos azonban, hogy a jelöltet ezért munkabér is megilleti – olvasható az RSM DTM legfrissebb blogbejegyzésében.

Elállhatunk a munkaszerződéstől

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. május 10.
Rovat:

Az elállási jog az eddigi munkajogunk szerint tilos volt, az új Munka Törvénykönyve azonban három esetben maga biztosít elállási jogot. Az elállási jog azt jelenti, hogy a fél a megállapodást a megkötésére visszamenőleges hatállyal szünteti meg. Ilyenkor tehát úgy kell eljárni, mintha a megállapodást (szerződést) meg sem kötötték volna. Ez igen bonyolult elszámolási helyzeteket eredményezhet, ezért elállási jogot csak munkaviszonyra vonatkozó szabályban vagy a felek megállapodásában lehet biztosítani. Tekintsük át, mit kell tudni erről az új jogintézményről!

Változhat a gyes és a családi pótlék

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. május 10.
Rovat:

A közt szolgáló anyák számíthatnak komoly kedvezményre, ha újabb gyereket szülnek – ez derül ki a nemzetgazdasági tárca friss vitaanyagából. A gazdagabbak önként lemondhatnak majd családi pótlékukról.

Átírja a műszakpótlékot az új Mt

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. május 7.
Rovat:

A műszakban dolgozó munkavállalókat érintő alapvető változás, hogy az új Munka Törvénykönyve (Mt.) szerint a többműszakos munkarendben működő munkáltató munkavállalói nem minden esetben lesznek jogosultak műszakpótlékra. A munkáltató így akár olyan esetben is élhet a többműszakos munkarend nyújtotta rugalmasabb munkaidő szabályokkal, amikor az érintett munkavállalókat egyébként műszakpótlék nem illeti meg. A másik legfontosabb változás, hogy – mint oly sok esetben az új Mt. mellett – a felek megállapodása jelentősen eltérhet a műszakpótlék törvényi szabályaitól.

Rugalmatlannak mondják az Mt-t

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. május 7.
Rovat:

A szürkegazdaságot erősíti a munkaerő-kölcsönzés rovására az új Mt néhány paragrafusa – állítja a munkaerő-kölcsönzők szövetsége. Akár 50 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma.