Munkaügyek


2013. január 22.

Másként értékelik a köztisztviselőket

Az új értékelési rend alapja az, hogy miként teljesítik a hivatalnokok a munkaköri leírásukban szereplő feladatokat. A szervezeti vezetők által végzett teljesítményértékelés célja, hogy mindenki olyan munkakörben dolgozzon, ahol szükség van rá.

2013. január 21.

Mennyibe kerül a betegség a munkaadónak és a dolgozónak?

Természetesen mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke az, hogy a munkavállaló egészséges legyen, és képes legyen ellátni a munkáját. Bárkivel, bármikor előfordulhat ugyanakkor, hogy egy betegség, vagy baleset miatt átmenetileg nem tud dolgozni. Tekintsük át, hogyan osztja meg ennek kockázatát a jogi szabályozás a felek között.

2013. január 20.

Kockázatok és mellékhatások – Ha a munkavállaló beteg lesz

Természetesen mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke az, hogy a munkavállaló egészséges legyen, és képes legyen ellátni a munkáját. Bárkivel, bármikor előfordulhat ugyanakkor, hogy egy betegség, vagy baleset miatt átmenetileg nem tud dolgozni. Tekintsük át, hogyan osztja meg ennek kockázatát a jogi szabályozás a felek között!

2013. január 18.

Nem nőttek a reálbérek

Az elmúlt évben a bruttó átlagkeresetek 4,6 százalékkal, a nettó átlagfizetések azonban csupán 2 százalékkal nőttek. Az inflációt figyelembe véve a reálkeresetek nem nőttek.

2013. január 18.

Nőtt az álláskeresők száma

A munkaügyi hivatal csaknem 570 ezer álláskeresőt tartott nyilván tavaly decemberben. Ez az előző hónaphoz képest 6,2 százalékos, az előző év azonos időszakához képest pedig 3,1 százalékos növekedés, ugyanakkor novemberhez képest nőtt a bejelentett új állások száma – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

2013. január 16.

Rugalmas a magyar munkajogi környezet

A Laga és a Deloitte által közösen készített, 25 országot vizsgáló nemzetközi felmérés szerint Magyarországon rugalmasnak mondható a munkajogi környezet, ami az elbocsátások során felmerülő jogi kötelezettségeket és várható munkáltatói költségeket illeti. A felmérés eredményeit tekintve a válságban a volt szocialista blokk országainak szabályozása kedvez leginkább az újbóli növekedés eléréséért átszervezéssel és költségcsökkentéssel küzdő vállalatoknak.

2013. január 16.

Tilos a német munkavállalók megfigyelése

A munkavállalók rejtett kamerás megfigyelésének tiltását tervezi a kormány Németországban, ahol az utóbbi időszakban több vállalatról kiderült, hogy kémkednek a dolgozók után.

2013. január 15.

Minimálbér, garantált bérminimum 2013-ban

2013. január 1-jével ismét változott a kötelező legkisebb munkabér mértéke. Ennek apropóján érdemes áttekinteni nemcsak a minimálbér mértékét, de a hozzá kapcsolódó legfontosabb szabályokat és a garantált bérminimumra vonatkozó előírásokat is, hiszen február elején már eszerint kell bért fizetni a munkavállalónak.

2013. január 14.

Liga: az Mt. csökkentette a béreket

A műszakpótlékok átrendezése és a munkaidőkeret bevezetése nyomán csökkentek a bérek – állítja saját kutatása alapján a Liga. Az új Mt. más területeken is rontotta a munkavállalók helyzetét – állítja a szakszervezet.

2013. január 14.

Mit ellenőriz idén a munkaügyi hatóság?

A munka- és a pihenőidő betartását, valamint a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét is ellenőrzi az idén a hatóság – olvasható a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának 2013-as ellenőrzési tervében.

2013. január 14.

Minimálbér 2013

2013. január 1-jével ismét változik a kötelező legkisebb munkabér mértéke. Ennek apropóján érdemes áttekinteni nemcsak a minimálbér mértékét, de a hozzá kapcsolódó legfontosabb szabályokat is.

2013. január 10.

150 milliárd jut bérkompenzációra

A bérkompenzáció az idén a versenyszférában 64 milliárd, a közszférában pedig 87 milliárd forintból valósul meg – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

2013. január 9.

E-mailen jelentkezhetünk segélyért

Idén már számos, álláskeresési ellátást érintő ügyben e-mailen tarthatjuk a kapcsolatot a hatósággal. Többek között álláskeresési járadékra is lehet elektronikus levélben jelentkezni – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megjelent klözleményből.

2013. január 9.

Munka törvénykönyve: újévi újdonságok

2013. január 1-jén hatályba léptek az új Munka Törvénykönyvének azok a rendelkezései is, amelyeket átmenetileg 2012-ben még nem kellett alkalmazni. Az Adó szaklap 2013/1-2. számában megjelent cikk elsősorban a szabadság, a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás és a távolléti díj új szabályait tekinti át. Összefoglalónkban az átlagkerset helyett alkalmazandó távolléti díj számításával kapcsolatos változásokat emeljük ki.

2013. január 7.

Egyre kevesebben kapnak 13. havi bért

A 2011-es 14 százalékról 12 százalékra csökkent tavaly azon magyar munkavállalók aránya, akik 13. havi bért kaptak munkaadójuktól – derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.

2013. január 4.

Változatlan a munkanélküliségi ráta

Tavaly szeptember-novemberben – hasonlóan 2011 őszéhez – 10,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon a 15-74 éves korosztályban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

2013. január 3.

Mt.: finomhangolás még jöhet

Az új munka törvénykönyve (Mt.) gyakorlati működéséről szóló visszajelzések szinte kivétel nélkül megerősítették az új törvény megalkotásának szükségességét, és bár a törvény “finomhangolására” még szükség lehet, a gyakorlati tapasztalatok átfogó összegzését legalább egyéves alkalmazás után célszerű elvégezni – mondta Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára.